MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációra adandó választ azzal szeretném kezdeni, hogy május 4-én, Flórián napján 45 év után először ünnepelték a tűzoltók a hagyományaikban védőszentként tartott Szent Flórián napját. (Derültség. Taps.)
Köszönöm a tűzoltók nevében. Ezeken az országszerte tartott ünnepségeken szentmiséken áldoztak Szent Flórián kultuszának, amelynek lényege: készenlét a segítségre. A ma tűzoltói is ezt képviselik és mindent megtesznek azért, hogy e segítési készség továbbra sem lankadjon.
Áttérve képviselő úr konkrét kérdésére, el kívánom mondani, hogy az állami tűzoltóság a jogszabályokban rögzített feladatokon túlmenő, úgynevezett karhatalmai tevékenység ellátására nem jogosult. Ilyen felhatalmazás hatályos Alkotmányunkkal ellentétes lenne, ezért a jövőben sem lesz törvényes alapja a testületnek esetleges tömegdemonstrációban karhatalmi jellegű beavatkozásra.
A képviselő úr által is idézett, tűz elleni védekezésről és a tűzoltóságról szóló jogszabály alapján lehetősége és egyben kötelessége a tűzoltóságnak a közrend és a közbiztonság védelme érdekében történő segítségnyújtás. Ez azonban szoros értelemben a klasszikus tűzoltói feladatok végzését jelenti, káreseteknél a személyi és vagyon mentését.
Ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni, hogy a tűz elleni védekezés és a műszaki mentés attól függetlenül kötelessége a tűzoltóságnak, hogy a veszélyhelyzet kialakulásának mi volt az oka. Így politikai demonstrációk és tömegakciók válhatnak olyan mértékben kezelhetetlenné, hogy azok által emberi életek és anyagi javak sodródnak veszélybe. Ha pedig ez bekövetkezik, hangsúlyozom: a mentés, a kárelhárítás a tűzoltóság elsőrangú feladata.
Az interpellációra okot adhatott a tűzoltóság országos parancsnokának ez év elején kiadott intézkedése, amely egyes megfogalmazásaiban félreérthető volt, viszont nem abban a szellemben fogant, hogy a tűzoltóságot a jogszabályokban meghatározottakon túlmenő feladatokra is felkészítsék. Félreérthetősége miatt február 8-án az intézkedés visszavonásra került.
Szeretném képviselő urat, tisztelt Házat és a közvéleményt megnyugtatni, hogy a tűzoltóság országos parancsnokának nincs olyan felhatalmazása, hogy a tűzoltóságnak a hagyományos tűzoltói munkákon túlmenően feladatokat szabjon meg. A szokásos és hagyományos tűzoltói feladatoktól eltérő új felkészítés csak egy kérdéskörben jelentkezik, ez pedig a különböző terrorcselekmények elhárításában és felszámolásában a rendőrséggel és más szervekkel történő közös együttműködés. Kérem képviselő urat, hogy az interpellációra adott választ elfogadni szíveskedjék. Köszönöm. (Jobb oldalon taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť