BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Viszonylag örömmel tölt el ez a törvényjavaslat. Végre valahára megpróbálja a Parlament apolitikussá tenni a társadalombiztosítást. Ugyanakkor súlyos hiányosságait is érzem, tudniillik azzal, hogy apolitikussá akarja tenni, újabb politikai célokat, újabb politikai indíttatásokat vesz be módosító indítványok során.
Mindenképpen fontosnak tartom, amit az Országgyűlés az év elején elfogadott, hogy szolgálati időhöz mérjék a nyugellátásokat, a szolgálati idő legyen az egyik meghatározó szempont, de nem kizárólagos szempont. Emiatt – mint ahogy tudják önök is, de aki nem tudja, annak most elárulom – mintegy 40 ezer nyugdíjasnak a nyugdíja akadt fenn a rostán, akiknek nem szolgálati idő alapján állapították meg a nyugdíjukat. Ez óriási szám! Ebben természetesen vannak olyan nyugdíjasok is, akik a társadalombiztosítás hatáskörében, méltányosságból kapták meg a nyugdíjukat, és vannak természetesen olyanok is, akik nem hatályos, kihirdetett joganyag alapján részesültek nyugellátásban.
Már többször elhangzott itt a Parlamentben, hogy havi 25–30 millió forintot fordít a társadalombiztosítás ilyen nyugdíjaknak a kifizetésére. Ennek költségvetési hatását nézve, abban az esetben, ha pótlék címén folyósítja a költségvetés, óriási! Ez évi 300–360 millió forintot jelent.
Ennek nézhetjük a társadalombiztosítási vonzatát is: abban az esetben, ha a Parlament emelni fogja a nyugellátásokat, nagyon figyelembe kell venni, hogy milyen alapot fogad el nyugellátás emeléséhez.
És ezzel kapcsolódnék lényegében a részletes vitához, amit négy pontban foglaltam össze magamnak. Az első két pont Zimányi képviselő úr javaslatához kapcsolódik. Ő a jelentés 2–3. pontjában – nagyon bölcsen a 2. pontot különválasztotta a 3. ponttól – egy olyan szakasz beiktatását tartja szükségesnek, amely egyértelműen, a szakmai céloktól eltérve, politikai indíttatást visz bele, vagyis bizonyos értelemben egy burkolt preferenciát az 56-os forradalom és szabadságharc szellemének. Ezt mindenképpen méltánylandónak tartom. Ugyanakkor a 3. ponttal viszont már nem tudnék egyetérteni, mert óriási veszélyeket rejt magában. Tudniillik ha valaki komolyan gondolja azt, hogy senki semmilyen címen nem részesülhet semmiféle kedvezményben és juttatásban az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésével, elbukásával kapcsolatban kifejtett bármilyen tevékenységéért, akkor elindítjuk azt, amitől meg akartuk, meg akarjuk óvni az országot. Volt már hasonló példa, nem kell rá különösebben utalnom, elegendő a 47-es évre gondolni, a 47 utáni időszakra. Mindenkinek igazolni kellett volna, hogy nem vett részt az 56-os forradalom és szabadságharc leverésében. És megmondom őszintén, nagyon veszélyesnek tartom mind politikai, mind egyéb szempontból is, mert én itt két dolgot látok: vagy bűnössé kiáltjuk ki a nemzetet, kollektív bűnösséget mondunk ki – ugyanúgy csinálunk, mint ahogy Görgeyvel tették, holott nagyon jól tudjuk, hogy Görgey nem az volt, aminek tartották, hanem egészen más személy, vagy pedig barguzini Petőfiket, és egyikre sincs ennek az országnak a jövőben szüksége! Hanem valóban mindenki az legyen, aki volt, vagy akivé vált!
A 8. pont tartalmazza az SZDSZ-es képviselőtársaim által benyújtott javaslatot, mégpedig Havas Gábor és Solt Ottilia nyújtotta ezt be. Ők szűkítenék a Magyar Szabadság érdemrendért adandó kitüntetések utáni pótlékra jogosultaknak a körét. Mégpedig azokra, akik 1948. december 31. előtt lettek kitüntetettek! És nem véletlenül írta a köztársasági elnök úr hivatala, hogy gondolják meg, gondolja meg a bizottságunk is, hogy most is adományoz kitüntetéseket, és most is adományoz olyan személyeknek kitüntetést, akik valóban megérdemlik, de nem 48-ig kapták, hanem most, 91-ben. Ez óriási különbség, és én nagyon célszerűnek tartanám, ha valóban revideálná a Parlament az ez irányú döntést.
És végezetül negyedszerre: a 23. pontot tartom még etikailag kifogásolhatónak. Ez – szintén szakmai oldalról megvilágítva – azt jelenti, hogy a szociális bizottság támogatja Vastagh Pál képviselő úrnak az előterjesztését, illetve módosító javaslatát, hogy a 70. életévüket betöltőkre ne vonatkozzék, illetőleg annak a személynek, akinek a nyugdíj-megállapítása a kedvezményekkel növelten nem haladja meg a 6000 forintot.
Itt csak ugyanazt tudom elmondani, amit már eddig is elmondtam, hogy a Parlament két-háromezer embert helyez ugyanolyan nagy serpenyőbe, míg egy másik serpenyőbe tartozna száz-százhúszezer ember, aki egyáltalán nem jogosult nyugellátásra. Abban az esetben, ha a Parlamenttől vagy pedig a Kormánytól megfelelő garanciákat kapnék arra, hogy a száz-százhúszezer ember is megkapja ugyanilyen méltányosságból azt a minimális ellátást, amit most hatezer forintban állapít meg, minden további nélkül meg tudnám szavazni ezt a törvényjavaslatot. Abban az esetben viszont, ha nem, akkor sajnos kénytelen leszek tartózkodni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť