KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:

Full text search

KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:
KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Két percre kértem szót, reagálni kívánok Schiffer János képviselő előbbi szavaira.
Sajnálom, hogy Schiffer – azt hiszem – még nem volt képviselő, amikor ezzel mi már foglalkoztunk a bizottságban. És noha legutóbb ott volt a bizottsági üléseken a saját javaslatainak a vitájánál, úgy látszik, elkerülte a figyelmét, hogy amit itt elmondott, bizottságunk előzetesen, módosító indítványként már megtárgyalta, elfogadásra ajánlotta, és a Kormány jelenlévő képviselője azt támogatta.
Hogy milyen érdekes; szóbeli egyetértés volt közöttünk, noha a javaslatai mind rendre később születtek, mint a bizottságé, erre hadd hívjam fel a figyelmüket a bizottsági jelentés 4. oldalán. Úgy szól a bizottság ötvenötös számmal előbb beadott javaslata, mint az övé, hogy a Nemzetgyűlés által az 1946. évi VIII. törvénnyel alapított Magyar Szabadság Érdemrend 1948. december 31-e előtti kitüntetettjei is – mondjuk – mentesüljenek. Az ő javaslata úgy szól, hogy a Nemzetgyűlés által az 1946. évi VIII. törvénnyel alapított és 1948. december 31-ig adományozott Magyar Szabadság Érdemrend kitüntetettjei. Úgy érzem, hogy ez teljes egyetértés, és ott is felajánlottuk, hogy vonja vissza ezek után az azonos szövegű javaslatát. Továbbra is fenntartotta, amit ezek szerint még mindig fenntart, mert ugyanezt elmondta itt.
Továbbá már októberben kiegészíteni javasoltuk a 2. § (3) bekezdését oly értelemben, hogy kedvezményezettek az előzőekben meghatározottakon kívül legyenek, továbbá a nemzeti ellenállási mozgalomban és a náciellenes szabadságharcban szerzett érdemek elismertjei. A bizottság ülésén – a jegyzőkönyvből olvasom – dr. Schiffer János, valamint Solt, Havas és többen csatlakoztak ehhez.
Ezt szemünkre vetni most, miután ott elfogadta, nem látszik túlságosan emberségesnek, bár a mi eljárásunkat minősítette embertelennek. Ugyanígy a bizottság módosítani javasolta a törvényjavaslatot olyan értelemben, hogy ne a megvont kitüntetetteknek kelljen kérelmezni, hanem a határozattal a miniszter, illetve a Köztársasági Elnöki Hivatal döntsön ezekről a kérdésekről.
Mindaz, amit itt elmondott, úgy érzem, már a nyitott kapuk döngetésén is túlmutat. Köszönöm szépen. (Taps jobbról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť