VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak néhány mondat erejéig szeretnék részt venni a vitában. Az a véleményem – és azt tapasztaltam, elsősorban az alkotmányügyi bizottság munkájára kell, hogy hivatkozzam –, hogy a bizottságok munkája, tevékenysége érdemben hozzájárult ennek a törvényjavaslatnak a jobbításához, azoknak az ellentmondásoknak a tompításához – ha nem is teljes megszüntetéséhez, de mindenképpen tompításához –, amely ebben a törvényjavaslatban fellelhető volt.
Módosító javaslataink jelentős részét a bizottság akceptálta vagy csatlakozó indítványként vette figyelembe. A javaslatok tartalma megtalálható azokban a módosításokban, amelyeket az alkotmányügyi bizottság is akceptált. Nem alakult ki ilyen egyetértés közöttünk a határozati javaslatot illetően, annak egy ominózus pontjában, lényegében ez az oka annak, hogy a Ház nyilvánossága előtt még egyszer szót kérek.
A szocialista képviselőcsoport nevében magam terjesztettem elő egy módosító indítványt, amely értékelésem és véleményem szerint korrekt és tisztességes. Azt az együttműködési szándékot fejezi ki, hogy akinek fontos a volt MSZMP KB titkársága által történt nyugdíjmegállapításokat követően az érintett kör személyi anyagának minél hamarabb és teljes körű összeállítása, az el tudja fogadni azt a kezdeményezést, hogy ezt együttesen a Szocialista Párt és a Társadalombiztosítási Főigazgatóság szakemberei, a rendelkezésükre álló közös dokumentumok alapján végezzék el. Ez a javaslatom lényege, amelyet úgy gondolom, hogy a cél és az eredmény szempontjából elfogadhatónak kell, hogy minősítsen a tisztelt Ház. Törekvésem nem talált támogatásra egyik bizottság ülésén sem. Ebből azt a következtetést kell, hogy levonjam, hogy úgy látszik, kevésbé fontos, hogy minél rövidebb idő alatt és minél gyorsabban ez a személyi kör és az erre vonatkozó adatok összeálljanak, mintsem az, hogy esetleg a későbbiekben a Szocialista Párt által összeállított lista teljeskörűsége és hitelessége kapcsán újabb és újabb politikai kelepcék állítására kerülhessen sor a Szocialista Párttal szemben.
Kérem, értékeljék az együttműködési törekvésünket és azt, hogy mi valóban szeretnénk, ha ez minél hamarabb tisztázódna, és ebben együtt kívánunk működni a Társadalombiztosítási Főigazgatósággal, ahol szintén rendelkeznek erre vonatkozó adatokkal és dokumentációkkal. Az elmúlt hetek fejleményei arra utalnak, hogy van arról megközelítően pontos ismerete a Társadalombiztosítási Főigazgatóságnak, hogy kik tartoznak ebbe a személyi körbe.
Végezetül arról szeretnék szólni, hogy az alkotmányügyi bizottság által elfogadott összefoglalóban véleményem szerint elírási hiba történt. A 10. pontban az Országgyűlés szociális és egészségügyi, családvédelmi bizottsága terjesztett elő módosító javaslatot. Eredetileg az ehhez csatlakozó módosító indítványom erre a javaslatra vonatkozik, nem pedig az összefoglaló 12. pontja alatt megjelölt, Schiffer János által kialakított módosító indítványhoz. Ez azért fontos, Elnök Úr, mert én azt javasoltam az alkotmányügyi bizottság ülésén, hogy ne csak a tudományos, sport, művészeti munkásság, a nemzeti ellenállási mozgalomban való részvétel kerüljön bele a jogszabály szövegébe, hanem foglaljuk bele a más nemzet számára kiemelkedően hasznos tevékenység és munkásság értékelését is. Ezt a gondolatot a bizottság támogatta, elfogadta. Ezért kérem, hogy az eredetileg szándékolt helyen jelenjen meg ez a javaslat. Kérem a bizottsági jelentés utólagos korrekcióját. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť