GYARMATI DEZSŐ (MDF)

Full text search

GYARMATI DEZSŐ (MDF)
GYARMATI DEZSŐ (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Engedjék meg, hogy ebben a szövevényes kérdéskörben a magyar népesség széles körének egészségét közvetlenül érintő állami feladatról szóljak.
Az új önkormányzati alapokra helyezendő társadalmi működés feladatrendszerébe a sport területi, állami feladatai konzisztensen nem illeszthetők. Az eddigi tanácsi szervezetekre erőszakolt megoldási módozatok ellen rövid időn belül maguk a létrejött önkormányzatok lépnek föl.
A törvény tervezete nem kezeli kötelező önkormányzati feladatként a sporttal kapcsolatos teendőket, ez azt jelenti, hogy amennyiben centralizált szervezet nem jön létre e teendők ellátására, úgy a feladatok gondozása és vele együtt a sport területi rendszere megszűnik. Ez egyértelműen a magyar sport területi rendszerének felszámolását jelenti.
A javaslat szerinti sportigazgatóság létrehozása azt a célt szolgálja, hogy mentesítse az önkormányzatokat olyan feladatok ellátása alól, amelyek nem kapcsolódnak a közhatalom helyi gyakorlásához. (Mozgolódás, beszélgetés az előadó közelében.)
Megkérem képviselőtársaimat – nem vagyok gyakorlott szónok –, hogy ne tartsanak külön beszélgetést. A saját pártom képviselőiről beszélek. Elnézést.
Az országos sportági szakszövetségek tagjaiként működő helyi és területi szakszövetségek, továbbá a hasonlóan centrálisan felépülő diák sportszervezetek tevékenységének koordinálása, támogatása az önkormányzatok feladatkörét és lehetőségét meghaladja, külön állami szervezet működtetését igényli. A centrális alárendeltségű sportigazgatóság létrehozása esetén a területi és helyi sportági szakszövetségekkel kapcsolatos 1989. évi 9. törvényerejű rendeletben a volt tanácsi szakigazgatási szervek számára meghatározott feladatokat a sportigazgatóságokhoz indokolt telepíteni.
A sportigazgatóság felállításához szükséges személyi és tárgyi feltételek a jelenleg még meglévő tanácsi intézmények bázisára építve biztosítottak. A működéshez szükséges költségvetési eszközökre pedig a dekoncentrált szervek létrehozására a költségvetési összegben rendelkezésre álló előirányzatban, illetve a költségvetés tartalékában van fedezet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť