SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Osztom Kónya Imre és több előttem szóló véleményét abban, hogy a magyar nemzeti ünnepet a magáénak érzi, valóban nem volna kívánatos rangsorolni az ünnepek között. Elfogadjuk azonban azt a szempontot is, hogy egy állami ünnepet kiemeljünk.
A Szabad Demokraták Szövetsége március 15-ét kívánja állami ünnepnek. Méltányoljuk azokat az érveket, amelyek augusztus 20-a mellett szólnak. Augusztus 20 mellett szól, hogy valóban a legegyetemesebben átélt és átérzett magyar nemzeti ünnep, valószínűleg ez az az ünnep, amit ma Magyarországon senki nem ellenez. Ezzel szemben március 15 csak és egyedül a demokrácia ünnepe. Március 15-ével csak a demokraták azonosultak. Augusztus 20, éppen egyetemes volta következtében minden hatalom által kisajátíthatónak bizonyult. 1945 előtt az akkori nem demokratikus hatalom számára Szent István ünnepe volt a fő ünnep Magyarországon. Erről már Németh Zsolt is szólt. Nem kevesek voltak, akik István királyban nem a katolikus egyház szentjét tisztelték. 1945 után az Alkotmány ünnepévé silányították ezt az ünnepet. Március 15-ét antidemokratikus hatalom soha nem tudta kisajátítani. A maga képére nem tudta az ünneplését formálni. A maga eszközévé nem tudta.
Március 15-e a maga fiatalos arcával szembenézett minden elnyomó hatalomnak, és éreztette a magyar nemzet szabadságvágyát. Március 15-ével sem az 1945 előtti sem az 1945 utáni antidemokratikus hatalmak nem tudtak mit kezdeni. Nem merték betiltani, nem merték eltörölni. Azzal éltek vissza, hogy március 15-e a szabadság ünnepe, az ifjúság ünnepe is, az iskola ünnepségét, a fiatalság ünnepét csinálták belőle, ezért szállították alá a rangját.
Úgy gondolom, hogy azzal teszünk hitet politikai újrakezdésünk demokratikus volta mellett, hogy március 15-ét emeljük az állami ünnep rangjára. Ennek az ünnepnek sajátos politikai tartalma is emellett szól. Március 15 a hazafiság és a demokratizmus összefonódásának, harmóniájának, egyesülésének az eseménye volt. Ennek különösen fontos politikai mondandója van a ma számára. És még valami: ha a három ünnepet összehasonlítjuk, akkor augusztus 20 az ezeréves folytonosság ünnepe, a másik kettő az újrakezdésé. Október 23-a egy rossz, bűnös korszak lezárásának, elutasításának az ünnepe, március 15 a jövő felé fordulás, az újrakezdés ünnepe.
Frakciónk képviseletében is azt indítványozom, hogy ezt az ünnepet emeljük az állami ünnep rangjára. (Taps balról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť