G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF)
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tegnap azért jelentkeztem napirend előtt, mert az elhangzottakkal kapcsolatban a liberális vélemények után mint népi nemzeti politikus és úgy is mint érintett kívántam szólni. Érintett voltam annál is inkább, mert Kövér László által szóba került a Kádár-klikk adósságainak a kérdése, és mint tudják, 1990. december 17-én "A nép kalodája" címmel én vetettem fel ezt a kérdést a Parlamentben.
Kövér László úgy nyilatkozott, hogy aki az adósság kérdésével foglalkozik, veszélyes dolgot művel – ezért kértem szót. Megdöbbentett, hogy ő máris így gondolkodik. A másként gondolkodás nem veszélyes, tisztelt képviselőtársam, hanem demokratikus. Ahol pedig veszélyesnek neveztetik a másként gondolkodás, ott nyűgös a demokrácia. Csak emlékeztetni szeretném önöket arra, hogy a régi hatalom diktatórikus gondolkodói hogyan vélekedtek az akkor másként gondolkodó FIDESZ-ről. Ezért is vagyok érzékeny az ilyen hangokra, mert engem a Kádár-rendszer végén az egyesek által "puha diktatúrának" nevezett hatalom másként gondolkodásomat életveszélyesnek tartva családommal együtt meghurcoltatott és száműzetésre ítélt saját hazámban. Kövér Lászlót hallgatva pedig eszembe jutott Lenin elvtárs (zaj) aki alig fészkelte be magát a Kremlbe, máris kijelentette, hogy aki tőlem jobbra van, az szélsőjobboldali, aki balra, az szélsőbaloldali, aki előttem áll, az veszélyes, aki mögöttem áll, és nem azt a sípot fújja, amit a szájába tettek, az a nép ellensége. (A kisgazdák padsoraiban taps.) Elég tragikus számomra, hogy Kövér László (zaj) – megvárom, amíg beszélgetnek, nyugodtan (derültség az SZDSZ padsoraiban) – a nép előtti, a népet érintő kérdésben a tisztázó szemléletet tartja veszélyesnek, nem pedig a diktatórikus Kádár-klikk homályos, titkos pénzügyi manipulációit.
Tegnap még a demokrácia válságáról is szó esett. Valóban, véleményem szerint is veszélyben van a demokrácia, de erről a veszélyről nekem más a véleményem, pontosabban másként gondolom, mint a tegnap szólók. Tavaly decemberben egy ellenzéki képviselő saját pártját az alkotmányos rend szétzúzására szólította fel (az SZDSZ padsoraiból közbeszólás: Nem igaz) a demokráciaellenes és veszélyes politizálás itt kezdődik. Válságban van a demokrácia valóban, mert intézményrendszereinek harmónikus működését eltorzították. A Parlament a hatpárti egyeztetés és a házbizottság szorításában működik, és lassan már ott tartunk, hogy az kapja a legnagyobb tapsot, aki hallgat. Új Házszabályunk, talán nem véletlenül, még a mai napig sincs. A győztes koalíció adja természetesen a miniszterelnököt, ám a Parlament elnökének ellenzékinek kellene lennie. A köztársasági elnököt a vesztes párt adta, a népet elütötték a választás jogától. A párt által választott politikusoknak véleményem szerint a saját pártjukban kellene politizálniuk, a nép által választott politikusoknak természetesen a nemzetet kellene képviselniük itt, a Parlamentben. Ehelyett mi van most? Összezagyváltak mindent közösen. (Zaj.) A félelemről most nem szólok. Befejezésül még egy gondolatot: tegnap egyik képviselőtársunk liberális összeölelkezésre szólította fel a tisztelt Házat. Igen elcsodálkoztam azon, hogy éppen az a képviselő teszi ezt, aki néhány hónappal ezelőtt "kedves Pista' címszó alatt az Amerikai Egyesült Államokkal fenyegette meg saját frakcióbeli képviselőtársát. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.)
Ez abból a súlyos tévedéséből származott, hogy az orosz birodalom negyvenéves jelenlétét etnikai kisebbségnek fogta föl. Sajnos itt tartunk! (Zaj.) Emlékezhetnek, hogy a Rákosi-, Kádár-éra milyen módszeresen fenyegette a népet Moszkvával és a nagy Szovjetunióval. A tegnapi felszólalásokból azt szűrtem le, hogy liberális indíttatásból megkezdődött, tisztelt képviselőtársaim, a szalámitaktika. Visszacsendül a régi hang: "Ki a nép ellenségeivel a koalícióból!" Vajon elérkezik az az idő, hogy a képviselők nem Moszkvával, nem Amerikával fenyegetik egymást, hanem így teszik fel a kérdést: "Mit szól ehhez a magyar nép?" De azt is mondhatnám: veszélyben a demokrácia.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Gyér taps a jobb oldalról, taps középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť