BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Szigeti képviselőtársam már elmondta azokat a fontosabb kifogásokat, amelyek fölmerülhetnek ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban.
(15.10)
Itt én nagyon fontosnak tartom, hogy jogilag bizonyos értelemben tisztázatlan körülmények között lévő vagyonok egy részét kívánják társadalmasítani, illetve egy alapítvány kezébe juttatni. Ez a vagyon az összüdülővagyonnak körülbelül az egyharmadát teszi ki, mintegy 20–30 milliárd forint értéket képez. Nagy részüket állami tulajdonból teszik át, tehát ilyen szempontból a bejegyzés alapján tulajdonosi probléma nem merülhet föl. Más részük viszont a szakszervezeteknek a kezelésében vagy pedig tulajdonában van, és ha figyelembe vesszük az Alkotmánybíróság legutóbbi határozatát a szakszervezeti vagyonról, akkor komoly kétségek merülhetnek föl, hogy a későbbiek során nem támadják-e meg ezeket a jogosultságokat, ezeket a jogosítványokat.
Én mindenképpen fontosnak tartottam volna, hogy ha a háttérben valamiképpen előbb törvény-előkészítés során tisztázzák, hogy körülbelül milyen értékben lehetséges az ilyen bírósági eljárás során eljárni, illetőleg milyen arányt képvisel az, amit esetleg megtámadás során kénytelenek másként kezelni, más megoldást találni hozzá.
Azt mindannyian tudjuk, hogy az üdülővagyonnak a 90%-a, több mint a 90%-a volt szakszervezeti tulajdonban, elsődlegesen a SZOT-nak a kezelésében vagy tulajdonában. Az állami vagyonrész rendkívül kis hányadot tett ki.
Most, amikor a szakszervezetek taglétszáma, illetve legitimitása csak az idén ősszel fog egyértelműen teret nyerni, rendkívül veszélyesnek tartom az ilyen jellegű – eddig törvényszinten is úgy határozott a Parlament – egységesként kezelt vagyonnak a fokozatos kivételét a kezelés alól.
Nagyon fontosnak tartanám a tulajdonosi és a kezelői jogok tisztázása mellett a vagyonösszetételnek a megállapítását, illetőleg, hogy miből történik ennek a fenntartása, állagmegóvása, működtetése. Ez rendkívül sok pénzbe fog kerülni. A számítások szerint, amit az üdülővagyon egészére a szakértőim elvégeztek, komoly százmillió forintokat kell majd fordítani, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy az üdülővagyonnak a nagy része eléggé leromlott állapotban van. Ezek – gondolom – menet közben is tisztázható feladatok, illetve tisztázandók, és összességében ezt a három paragrafust, bármennyire szűkszavú is, én támogatni tudom. Ugyanakkor számítani kell az Országgyűlésnek arra, hogy a későbbiek során rendkívül sok problémát fog okozni.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť