SZŰCS ISTVÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

SZŰCS ISTVÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója:
SZŰCS ISTVÁN, DR. a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csodáról számolhatok be, ritka esemény történt a gazdasági bizottság múlt heti ülésén, amikor is a jelenlévő 16 képviselőtársunk – ellenzéki és koalíciós – 16 igenlő szavazattal, 0 ellenszavazatal és 0 tartózkodással az itt szóban forgó vagyonpolitikai irányelveket általános vitára alkalmasnak tartotta.
Azt hiszem, hogy itt be is fejezhetném a beszámolómat, dehát a bizottságban nagyon kemény vita zajlott, és ezekről itt információt kell hogy adjak.
A bizottsági vita a következő kérdéscsoportok köré tömörült: Örömmel konstatáltuk, hogy a vagyonpolitikai irányelvek nagyon szorosan kötődik a korábbiakban tárgyalt három gazdasági törvényhez. Megállapítottuk, hogy a vagyonpolitikai irányelvekben szereplő iránymutatások javítják a hazai befektetők esélyeit, és ésszerűen oldják a hazánkban meglévő monopolszervezeteket.
Nagyon fontosnak ítéltük, hogy a versenyeztetés feltételeit rögzíti a vagyonpolitikai irányelv, és lehetőséget biztosít a munkavállalói tulajdonszerzésre. Fontos eleme szerintünk a hitelgarancia intézménynek a megteremtése, illetve kiszélesítése, amennyiben az eddig meglévő országgyűlési, tehát költségvetési garanciavállalás mellett a vállalkozók támogatására mintegy 4 milliárd forintos hitelgaranciát és váratlan, privatizációval összefüggő, főként környezetvédelmi károkra 2 milliárd forint hitelgaranciát biztosít.
A vagyonpolitikai irányelvek rendezik a privatizációs bevételek sorsát, rögzítik a vagyonkezelést, vagyonvédelmet. Ezek voltak azok a főbb szempontok, amelyek szerint a gazdasági bizottságban ezt a beszélgetést lefolytattuk.
Sikerült megismernünk három érintett szerv véleményét is, így elsősorban az ÁVÜ-ét. Az Állami Vagyonügynökség javasolná növelni a garanciaalapok mértékét. A gazdasági bizottság támogatta ezt az ÁVÜ-s javaslatot.
Az ÁVÜ felhívja a figyelmet, hogy óvatosan kell bánni a decentralizációval, ez picit eltér a vagyonpolitikai irányelvekben a monopolszervezeteket ésszerűen megbontó észrevételektől. Továbbá felhívja az ÁVÜ a figyelmünket, hogy jobban koncentráljunk a külpiacok értékítéletének megbecsülésénél, észrevételezésénél.
A másik nagyon fontos észrevételköteg az Érdekegyeztető Tanács, a munkaadók, munkavállalók köréből érkezett. Értelemszerűen bővíteni kívánják az ingyenes vagyonátadást, és szélesíteni kívánják a munkavállalói kedvezményt.
A harmadik észrevétel a társadalombiztosítástól jött. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi intézményi és jogszabályrendszerben nem precizírozott, hogy hogyan történjék a társadalombiztosításnak a vagyon átadása, mert nincsen tisztázva a vagyonkezelés módja.
A vagyonpolitikai irányelvekkel kapcsolatos országgyűlési határozattervezet jobbítása érdekében a gazdasági bizottság a következő témaköröket javasolja az előterjesztő, illetőleg a Parlament felé:
Úgy gondoljuk, hogy a vagyonkezelési szabályokat szigorítani kellene, egyszersmind fokozni a vagyonvédelmet. Ez a vagyonvédelem-téma mindhárom gazdasági törvény vitájában sokszor elhangzott, itt is nem győzzük eléggé hangsúlyozni ennek a fontosságát.
Pontosítani tartjuk szükségesnek az államigazgatás alá vonás feltételeit, továbbá kérdésként merült fel, hogy a 4 milliárd – mindössze 4 milliárd – államadósság törlesztésére fordított összeg tisztázva van-e a Nemzetközi Valutaalappal. Nem tudjuk.
Több oldalról, mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselőtársunk oldaláról felvetődött az a jogos igény, hogy erősíteni kell a privatizáció során befolyt pénzek fölötti kontrollt. Hatalmas pénzösszegekről van szó, és nem látja a gazdasági bizottság pontosan, hogy ez a kontroll elég-e, és minden részletre ki van-e dolgozva?
Fontosnak tartjuk megállapítani, hogy a privatizációs bevételekből a visszaforgatott tőkerésszel ne támogassunk elavult technológiákat. Nem akarok célozni a közelmúltban nagy port vert, Észak-Magyarország térségében lévő üzem gondjaira, bajaira, de alapvetően szükségesnek tartjuk, hogy elavult technológiákat nem szabad támogatni, még politikai, gazdaságpolitikai okok miatt sem.
Pontosítani kell a TB-nél a vagyonkezelést, szükség szerint összhangba kell hozni a még érintve érvényben lévő rendeleteket e tekintetben.
Végezetül egy sajnálatos gondolatot szeretnénk felvetni. Igen sajnáljuk, és nem érti a gazdasági bizottság – egy emberként nem érti –, hogy a vagyonpolitikai irányelvek tárgyalását miért választották külön a három gazdasági törvény tárgyalásától.
Ezt egyrészt hibásnak tartjuk azért, mert a három törvény mellé a vagyonpolitikai irányelvek szervesen tartoznak, másrészt viszont félelmünk is van a tekintetben, hogyha a vagyonpolitikai irányelveket külön tárgyaljuk – mint most látszik –, akkor az előző három törvénynél el nem fogadott módosító indítványokkal újra fognak találkozni a bizottságok – esetleg a plenáris ülés is –, mert a vagyonpolitikai irányelvekhez újra be lehet azokat vagy azok egy részét adni.
(17.40)
Végezetül ismét emlékeztetnék, hogy a végszavazás egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a jelen vagyonpolitikai irányelveket. Tisztelettel köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť