KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke:

Full text search

KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke:
KISS RÓBERT, DR. a környezetvédelmi bizottság alelnöke: Néhány mondatot szeretnék szólni a bizottságnak a módosító javaslatáról, amelyet a környezetvédelmi bizottság – mind a három módosító javaslatot – egyhangúlag szavazott meg.
Ez három dologra vonatkozik: a személygépkocsikra, a mosóbenzinre és a sűrített vagy cseppfolyós földgáz üzemanyagként történő használatára.
Az egyik: a személygépkocsik esetében két csoportot különböztetne meg a bizottság; más módosító javaslatoktól eltérően, és személygépkocsik esetében egyrészt a katalizátorral felszerelt gépkocsikra, másrészt pedig a katalizátor nélkül lévő gépkocsikra határozza meg a fogyasztási adó mértékét.
A fogyasztási adó mértéke a katalizátor nélküli gépkocsi esetében 60 forint/köbcentiméter lenne, míg a katalizátorral felszerelt személygépkocsi valamenynyi kategóriája esetében 20 forint/köbcentiméter. Ez a költségvetés szempontjából semmilyen kiesést nem jelent. Tehát nem jelenti azt, hogy a bevételek csökkennének ez által a módosítás által, viszont a környezetvédelmi érdekek fokozottabban érvényesülnének.
Azt az alapelvet fogadtuk el, amely már korábban is szerepelt a fogyasztási adónál, hogy meghatározott különbség legyen a katalizátoros és a katalizátor nélküli gépjárművek esetében.
Nem tudtuk elfogadni azt a meghatározást, ami a kormány-előterjesztésben szerepelt: különböző százalékos arányokban határozta ezt meg, a 12%-ot, illetve a 4 és 6%-ot.
Úgy gondoljuk, hogy ez a módosító javaslat egyértelműen ösztönzi a vásárlót arra, hogy minél kisebb lökettérfogatú és lehetőleg katalizátoros gépkocsit vásároljon, nem úgy, mint a korábbi módosító javaslatok, illetve az eredeti javaslat is, hogy meghatározott köbcentiméterig egyfajta összegnek, a fölött pedig másfajta összegnek a fogyasztási adóként történő megfizetését javasolta.
A másik két módosító javaslat tulajdonképpen együttesen kezelendő.
Az egyik: a mosóbenzin, a foltbenzin és a középbenzin fogyasztási adóját a bizottság javasolja 22 forint helyett 30 forintban meghatározni, mivel ennek a benzinfajtának az ára az elmúlt időkben nem növekedett úgy, mint a gépjárműbenzineké, és újra előtérbe került az üzemanyagként történő használata ennek a benzinnek.
Ezért javasoljuk, hogy minél kisebb legyen a különbség a kétfajta benzin ára között.
Ehhez kapcsolódik az, hogy a sűrített vagy cseppfolyós földgáz üzemanyag céljára történő használata esetén javasoljuk az adó mértékét 10 forint/köbméterben meghatározni, amivel a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium képviselője is egyetértett. Egyébként a másik két módosító javaslattal is egyetértett.
A földgázüzemű járműhajtás egyértelmű környezetvédelmi előnyökkel jár. Azonos fogyasztás mellett a szén-monoxid-, a szénhidrogén- és a koromkibocsátás nagyságrenddel csökken, ólomszennyezés pedig nincsen a benzin-, illetve gázolajüzemhez képest.
Alkalmazása üzemanyagként csak akkor lehet gazdaságos, ha az energiahordozók ára úgy differenciált, hogy a dízelüzemhez viszonyítva olcsóbb üzemeltetést tesznek lehetővé, nem beszélve a gépjárműveknek az átalakításáról és a fokozott fenntartási költségekről. Tehát ezért javasoljuk a földgáz- és cseppfolyósbenzin- üzem esetén 10 forintra csökkenteni a fogyasztási adó mértékét, mert ez elsősorban tömegközlekedési eszközöket, nagyobb járműveket érint, mert ezek esetében gazdaságosabb ezeknek az átalakítása. Így lehetőség van a nagyobb városokban vagy nagyobb településeken, ahol megoldható a cseppfolyós földgáznak az üzemanyagként történő tankolása is, hogy azokon a helyeken a tömegközlekedési eszközöket, buszokat átalakítsák ilyen üzemű gépjárművekké. Erre már a különböző nagyobb városokban, így elsősorban a fővárosban készült is program. Ennek a megvalósításához viszont elengedhetetlenül szükséges az, hogy az üzemeltetési költsége ne kerüljön többe, mint a más üzemanyagokkal történő üzemeltetés.
Tehát ezt a három fontos módosító javaslatot terjeszti a környezetvédelmi bizottság az Országgyűlés elé, ami a személygépkocsik esetében azt jelenti, hogy a katalizátor nélküli gépjárművek esetén 60 forint/köbcentiméter, a katalizátoros gépjárművek esetén 20 forint/köbcentiméter, a mosóbenzin, foltbenzin, középbenzin fogyasztási adó mértéke 22 forintról 30 forintra változik, illetve a sűrített és cseppfolyós földgáz üzemanyag céljára történő használata esetén pedig 10 forint/köbméterben javasoljuk meghatározni a fogyasztási adó mértékét.
(17.00)
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ez a költségvetésnek a bevételeit nem befolyásolja. Tehát a bevétel és a kiadás közötti különbség nem változik ezáltal egyértelműen, csak környezetvédelmi érdekekről van szó. Ezt egyébként a minisztériumnak a bizottsági ülésen jelen lévő munkatársa is elismerte: ez nem jelent egyáltalán többletkiadást, vagy bizonyos mértékig még előfordulhat, hogy többletbevételt is jelent. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť