KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A társasági adóról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat 1993. január 1-jétől meg szándékozik engedni, hogy a vállalkozások az 50 ezer forint alatti eszközöket két év alatt számolhassák el költségeik között. Megjegyzem csak, hogy ez a szabályozás 1991-ben is érvényben volt.
Ugyanakkor viszont most a jogszabály azt mondja, hogy 1993. január 1-jétől engedi meg ezt a szabályt, és ekkor az a helyzet áll elő, hogy azok a vállalkozások, amelyek 1992-ben szereztek be 50 ezer forint értékhatár alatti tárgyi eszközt, ennek az értékcsökkenését 5 év alatt számolhatják el, aki viszont ezt '93. január 1-je után teszi meg, az két év alatt számolhatja el. Következésképpen ez a szabály már megint egy olyan szabály lenne, ami különbséget tesz vállalkozó és vállalkozó között.
Ezért mi Lotz Károly képviselőtársammal azt javasoljuk, hogy ez a szabály vonatkozzon a '92. december 31-e előtt használatba vett tárgyi eszközökre is. Belátjuk azonban a bizottsági vita alapján, hogy ez jelentős terhet róna a költségvetésre is, hiszen a '92. december 31-e előtti eszközök azok is, amelyeket például 1980-ban vettek használatba sokkal nagyobb értéken, és az értékcsökkenés következtében változott az értékük 50 ezer forint alattivá. Ezért megváltoztattuk korábbi módosító indítványunkat, és most azt javasoljuk, hogy az 1992. január 1-je után beszerzett eszközök esetében is lehessen ezt a szabályt alkalmazni oly módon, hogy a vállalkozó '92-ben az akkori szabályok szerint elszámolt értékcsökkenési leírásával csökkentett beszerzési értéket 1993-ban teljes egészében írhassa le költségként.
Ebben az esetben megvalósul a törvényhozónak az a szándéka, hogy két év alatt számolhassa el az ilyen tárgyi eszközöket költségként a vállalkozó, a továbbiakban pedig most már minden vállalkozóra ugyanez a szabály érvényesül.
Ezen javaslatunkat, illetve ennek szellemét a költségvetési bizottság támogatta, de az a szövegjavaslat, amit ott támogatott, nem volt elég precíz, ezért csatlakozó módosító javaslatot nyújtottunk be. Még egyszer hangsúlyozom, a költségvetési bizottság támogatta a javaslatunkat. A Kormány képviselője nem támogatta a javaslatunkat, önök azonban ettől ne zavartassák magukat, támogassák nyugodtan. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť