KIRÁLY ZOLTÁN (független)

Full text search

KIRÁLY ZOLTÁN (független)
KIRÁLY ZOLTÁN (független) Tisztelt Miniszter Úr! Választókerületemről és azon kívülről is nagyon sok sürgető kérést kaptam, hogy tegyem szóvá: sokan úgy érzik, fennáll a veszélye annak, hogy éppen most, az őszi mezőgazdasági munkák időszakában műveletlenül maradhatnak a kárpótlásra szánt földterületek, legalább is azoknak közel 50%-a, vagyis több százezer hektár.
Azon túl, hogyha ez a helyzet valóban így van, kétségessé teheti a kárpótlás sikerességét is, sokkal inkább nyomasztó annak a jelentős hozamkiesésnek a jelentősége, amely a vetéselmaradás következtében fennállhat.
A vázolt helyzet valószínűségét igazolják információim is, amelyek szerint a kárpótlási hivatalok óriási leterheltségük okán nem képesek időben kiadni a kárpótlási jegyeket. Továbbá: hogy a földrendező bizottságok nem készültek fel kellően egy ilyen állapotra, hiányzik a földkimérő szakapparátus.
Harmadszor pedig: hogy maguk a kárpótlásra jogosultak nem szembesültek előre azzal a ténnyel, hogy a földön kívül számukra anyagi terhet jelent az úgynevezett mezei leltár is, ami gyümölcsösök esetében akár több százezer forintot is jelenthet, s ennek kiegyenlítésére nincs kellő anyagi fedezetük.
Úgy vélem, egyetértünk abban mindannyian, hogy nem engedhető meg mezőgazdaságilag értékes területek ilyen mértékű műveletlenül hagyása bármilyen okból is. Az idő rendkívüli módon sürget, hiszen a szántás-vetés lehetősége is egyre inkább beszűkül.
Kérdezem tehát a miniszter urat: helyzetfelmérésemet reálisnak tartja-e a minisztérium? Milyen mértékű ez a veszélyhelyzet, továbbá milyen pénzügyi, például termelési hitelsegítséget tud adni a tárca az érintetteknek, a földrendező bizottságoknak, mezőgazdasági üzemeknek, kárpótlásra jogosultaknak, hogy a kárpótlásra kijelölt földterületek ne maradjanak megműveletlenül? – Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť