FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök úr! Tisztelt Ház! Ez a törvényjavaslat egy racionális lépést kíván megtenni, azt a visszás helyzetet szeretné kiküszöbölni, hogy a társadalombiztosításnak ne csak úgy legyen lehetősége az adósság behajtására, hogy mindezt az APEH-en keresztül intézhesse el.
Úgy gondolom, hogy ennek a problémának, ami a kintlevőségek behajtására irányul, ez az utolsó ilyen jellegű lépése, ahogy a miniszter úr is említette az expozéjában, innentől kezdve már csak a Büntető Törvénykönyv módosítása következhet.
Úgy látjuk azonban, hogy ezek a lépések nem lesznek elegendők. Ennek csak az egyik oka az, ami a gazdaság helyzetében keresendő, hogy jó néhány vállalat gazdasági okokból nem képes társadalombiztosítási járulékot fizetni. A fő baj az, hogy a társadalombiztosítás fő problémája nem a kintlevőségeinek nagyságában gyökerezik, hanem demográfiai okokban.
A társadalombiztosítás egy furcsa intézmény. Az intézkedések előnyeit a meghozó Kormány rögtön learathatja, azonnal. Általában ezek az első lépésben kis tételeket érintenek, és a népszerűség az őket meghozó Kormányra hárul.
(16.40)
A terhek kifizetése általában a több évtized után országló kormányok nyakába zuhan. Ez most éppen a jelenlegi Kormány. Ez a Kormány az 1972-ben tett közérzetjavító intézkedéseknek az árát próbálná most megfizetni. Ugyanis mára a nyugdíjrendszer egy pénzügyi időzített bombává alakult át.
Ennek a pénzügyi időzített bombának a detonációja valahova a '95-ös évekre tehető, amennyiben nem történik semmiféle közbeavatkozás. De kár lenne azzal vigasztalni bárkinek is magát, hogy '95 és '96 messze van. Ez a rendszer már ezt a Kormányt is, illetve az államháztartást is pénzügyi csődbe viheti. Körülöttünk lehet látni a nehézséget abból, hogy a most keletkező – egyébként jelentéktelen – 22 milliárd forintnak az eltüntetése is milyen vitákat vált ki, és nincs igazán semmiféle komolyan vehető elképzelés ennek az adósságnak a menedzselésére.
Úgy gondolom, hogy elkendőznénk ezek után a problémákat, hogyha azzal hitegetnénk magunkat, hogy ez a 60-70 milliárd forint kintlevőség ezt a 22 milliárd forintnyi hiányt még bőven fedezné. Nemcsak azért, mert a kintlevőség behajthatatlan – legalábbis jó része behajthatatlan ", hanem azért is, mert a hiány ez évben viszont már meg fogja közelíteni a 70 milliárdot, és a demográfiai prognózisok szerint a következő évben ez a hiány 100 milliárd forint fölött lesz, s ennek a hiánynak a mértéke egy számtani sor szerint növekszik tovább. Ebből mindenki ügyesen kiszámolhatja, hogy mekkora hiányokkal kell a következő öt évben számolnia.
Úgy gondoljuk tehát, hogy sürgős lépésekre van szükség arra, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, vagy legalábbis lassítsuk valamennyire. Ezek közül ez csak az egyik lépés lehet, és a hatásossága már csak a behajtandó összeg nagyságát tekintve is kétséges, de fontos.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť