SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Oriana Fallaci Levél egy meg nem született gyermekhez című írásában így fogalmazza meg: "Egy gyermek egyformán tartozik az apjához és az anyjához, ha tehát bűntény történik, akkor kettős bűntényről kell beszélni."
Társadalmunkban – de nemcsak a miénkben – a férfi uralkodik. A nők kivülrekedtek, vagy legalábbis kisebbségben vannak – mint itt is – abban a hatalmi rendszerben, ahol a döntések születnek. Így az abortusszal kapcsolatos döntések hozatalánál is. A szociológiai felmérések viszont azt mutatják, hogy van egy döntési helyzet, amikor nem nagyon vállalják a férfiak a döntést, és ez a magzatelhajtással, a nem kívánt terhességgel kapcsolatos.
Így ír erről Fallaci: "Egyedül a nőt terheli az összes felelősség, rá vár az összes szenvedés, őt éri minden támatás. Kurva – mondjátok neki, ha lefekszik veletek, s ezt a szót nem lehet férfiakra használni. Évezredek óta ránk kényszerítitek a szavatokat, szabályaitokat, túlzásaitokat."
Úgy gondolom, – és javaslatom erről szól, lehet, hogy még nem illeszkedik tökéletesen a Btk.-hoz, de ezt lehet csiszolni –, meg kell fogalmazni a közös cselekedetből fakadó közös felelősséget. Mert a döntés és az ebből való felelősség nem lehet csak a nő ügye.
Tudom, hogy van egy – szinte magától értetődő – ellenérv: egyetlen nő sem kényszeríthető a magzatelhajtásra. Sokan mondják ezt a nemi erőszakkal kapcsolatban is, hogy ha egy nő nem akarja, akkor arra nem kerülhet sor. De ez nem így van, és a bíróságok döntenek is és ítélnek is ezekben az ügyekben. És ez nem így van a magzatelhajtásnál sem, mert az élet, az életkörülmények elkövetik az erőszakot, ami miatt a nő nem valódi akaratából tud dönteni.
Javaslatom elfogadása esetén sem valósul meg a teljes egyenlőség, de úgy hiszem, neki kell kezdeni az abortusszal kapcsolatos viták előtt, hogy a nő felelőssége ne legyen egyoldalúan megfogalmazva a joggyakorlatban. Úgy gondolom, nem kezdhetünk a vitához, és meg kell kezdenünk az egyenlőtlenség csökkentését, mert még az általam célzott és jónak tartott liberális szabályozás esetén is számolni kell azzal, hogy sor kerülhet illegális terhességmegszakításra.
Kérem a tisztelt Házat, hogy bocsássa vitára e javaslatot. (Taps a bal oldalról.) Köszönöm szépen.
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť