VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Váratlanul előrejött a mondandóm, de ennek csak örülök, mert fontosnak tartom.
Ez év február 18-án mondtam el itt a tisztelt Ház előtt azt az interpellációt, amelyben a munkavállalók kiszolgáltatottságával foglalkoztam. Az interpellációra a miniszterelnök úr megbízásából Kiss Gyula munkaügyi miniszter úr válaszolt. Válaszát sem én, sem a tisztelt Ház nem fogadta el, így az megtárgyalásra a gazdasági bizottság elé került. Azért vagyok kénytelen a napirend előtti felszólalás eszközéhez folyamodni, mert Kiss Gyula miniszter úr immár majd két hónap elteltével nem adott a bizottság által megtárgyalható választ a munkavállalók érdekében feltett kérdéseimre.
Az azóta eltelt időben az általam példaként említett budapesti Autóvillamossági Vállalatnál a dolgozók helyzete tovább romlott. Miközben munkahelyek százai kerülnek veszélybe, az érdekvédelmi szervezetek által bizonyítottan indokolatlanul, a vállalat dolgozói által remélt segítség, amit a bizottsági meghallgatástól várnak, egyre inkább a semmibe vész, mivel a miniszter úr érthetetlen késlekedése miatt a gazdasági bizottság nem tud az üggyel foglalkozni.
Rosszallásomat fejezem ki emiatt a széles nyilvánosság előtt; nyomatékosan kérem a miniszter urat, hogy adja meg végre a munkavállalók, a Parlament és az általam is elfogadható választ a sok ember sorsát érintő ügyben elhangzott kérdéseimre. Sajnálatosnak tartom azt, hogy a Kormány saját szándékainak is ellentmondó rendelete, amely a munkavállalók tájékozódáshoz való jogát formálissá silányítja, annak ellenére, hogy interpellációmban felhívtam rá a miniszterelnök úr figyelmét, mind a mai napig változatlanul érvényben van. Ismételten kérem tehát a Kormányt, hogy módosítsa elvárható módon a 119/1991. IX. 12-i kormányrendeletét.
Sajnálkozom, én magam is szégyenkezem a Kormány illetékeseinek ez ügybeni viselkedése miatt, hiszen ahogy az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium az ügyben érintett érdekvédelmi szervezetek többszöri megkeresését még csak válaszra sem méltatta, úgy most a Munkaügyi Minisztérium időhúzó, halogató magatartása sem utal a nehéz helyzetben levő emberekkel szemben elvárható megértő, gondoskodó szándékra.
Kérdezem a miniszter urat, mikor fog válaszolni a majd két hónappal ezelőtt elhangzott interpellációmra. Mikor lesz így mód arra, hogy az érintettek a bizottság előtt előadhassák a helyzetükkel kapcsolatos mondandójukat? A megszólalás lehetősége a miniszterelnök úrnál, illetve az általa megbízott Kiss Gyula miniszter úrnál volt. Ez ügyben is csak a kisembereket kellett volna megszólítani, jó választ adni az őket érintő kérdésekre szerényen, tisztelettel.
Őszintén sajnálom, hogy ismét csak nekem kell és így kell szólnom. Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť