RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném megkérdezni: megfelel-e a valóságnak, hogy az Igazságügyi Minisztérium bekérte a bíróságoktól a törvényességi óvások során bűncselekmény hiánya miatt jogerősen felmentettek, tehát az egykori állítólagos államellenes cselekmények miatti politikai üldözöttek folyamatban lévő kártérítési eljárásainak iratait vagy azok lényeges részeit, ezáltal hosszabb idő óta hátráltatja jelentős számú ilyen ügyben a bírói döntés meghozatalát?
Kérdem tisztelt miniszter urat, először: van-e kapcsolat a jogszolgáltatási folyamatnak az imént említett félbeszakítása és a Parlament jelen ülésén tárgyalt, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényjavaslat között? A bírói szuverenitásba államigazgatási úton történt beavatkozások nem azt célozzák-e, hogy az egykori politikai áldozatok számára előnyösebb kártérítésre, kártalanításra vonatkozó bírói végzés ne emelkedhessék jogerőre?
Másodszor: elvileg elfogadható-e, hogy az államigazgatási hatóság, történetesen éppen az Igazságügyi Minisztérium intézkedésével hátráltassa a független bíróságok jogalkalmazói munkáját?
És végül harmadszor: vállalja-e tisztelt miniszter úr mindezért a jogi és erkölcsi felelősséget, különös tekintettel arra, hogy a köztörvényes jogcímen elítéltek és a törvényességi óvás során felmentettek hasonló kárrendezési bírói eljárásban lévő aktáit a minisztérium nem kérette be? Így az egykori politikai üldözöttek terhére ezáltal is súlyos diszkrimináció érvényesül a köztörvényesekhez mérten.
Várom szíves válaszát. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť