ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Köztudomású tény, hogy a bíróságokat számtalan alaptalan, indokolatlan támadás érte. Éppen ezért megnyugtató számunkra, hogy az Országgyűlés jelentős többséggel elfogadta a bírósági szervezeti törvény módosítását, amelyik egyértelművé tette a bírói függetlenséget.
Ha jól emlékszem a paragrafusszámokra, az Alkotmány 50. §-a és a bírósági törvény 14. §-a egyértelműen rögzíti, hogy a bíróságok, a bírók függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve. Az elfogadott törvény az igazságügy-miniszternek még azt a lehetőségét is megszüntette, hogy a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésén vagy megyei bíróságok kollégiumi ülésén részt vegyen, tehát hogy az ítélkezésben, a legkisebb formában és módon is beleszóljon.
Anyagilag is függetlenné váltak a bírók, nem az igazságügy-minisztertől függ a bírói fizetés, mert az Országgyűlés ugyancsak jelentős többséggel elfogadta az előmeneteli és javadalmazási törvényt. Tehát a bírák ennek alapján kapják az igazságügy-minisztertől függetlenül a fizetést. Ugyanakkor változatlan maradt az igazságügy-miniszter felelőssége az igazságszolgáltatás működéséért, ami kizárólag igazgatási feladatra korlátozódik, jogosult a megyei bíróságok elnökeinek igazgatási tevékenységét ellenőrizni. Ennyi maradt benne az igazságügy-miniszter jogosítványai közül. (Dr. Orbán Viktor: És Szabó Lukács?)
A pályázati rendszert számtalan vita előzte meg, a bírákkal történő többszörös egyeztetés. Az előterjesztett törvényjavaslat is számtalan egyeztetésen ment keresztül, amíg a pályázati rendszer kialakult. A pályázati rendszer lényege az, hogy a megyei bírósági, fővárosi bírósági, pesti központi kerületi bírósági elnök vonatkozásában az összbírói értekezlet nyilvánít véleményt arról, hogy alkalmasnak tartja-e a pályázót az elnöki tisztségre vagy alkalmatlannak. (Dr. Orbán Viktor: Mi van Lukáccsal?) Elmondom a Lukácsot is, csak egy kis türelem!
Most tessék szíves lenni nekem megmondani, hogy az összbírói értekezletet befolyásolta valaki abban a vonatkozásban, hogy alkalmas vagy alkalmatlan? Ha valakit rábeszélnek arra, hogy "öregem, add már be te is a pályázatot, hátha elnyered az összbírói értekezlet támogatását", hát ebben az égvilágon semmi, se politikai, semmilyen befolyás nincs. (Taps a jobb oldalon.)
Azt viszont visszautasítom az igazságügy-miniszter úr nevében, és feltételezem, hogy Hack Péter képviselőtársam sem tételezi fel azt, hogy az igazságügy-miniszter bárkit arra rábeszélt volna, hogy… (Dr. Orbán Viktor: Á, nem, nem. Ez lehetetlen. – Moraj.) … "ugyan kérd már meg a nevemben X Y bírót, hogy add be a pályázatot". És ha X Y bíró beadja a pályázatot, és őt az összbírói értekezlet alkalmatlannak nyilvánítja, akkor mi van? (Dr. Orbán Viktor: Pech!) Pech. Tehát az igazságügy-miniszter jogosítványa arra terjed ki, mert a felelősség mellé azért, tisztelt képviselőtársaim, jár némi jogosítvány is. Ha én felelős vagyok az igazságszolgáltatás működéséért, a tárgyi és a személyi előfeltételek biztosításáért, akkor a felelősség engem terhel abban a vonatkozásban, hogy az alkalmasok közül kit tartok a legalkalmasabbnak. De az összbírói értekezlet által alkalmatlannak minősített személyt nem nevezhet ki az igazságügyminiszter. Tehát hogy egy megyében 5 bíró adja be a pályázatot, 10 bíró vagy csak kettő, az nem változtat azon, hogy az összbírói értekezlet ezek közül kit fog alkalmasnak találni.
Biztos vagyok benne, hogy egymás között számtalanszor ajánlották bírónak, hogy "add már be a pályázatot, hátha téged alkalmasnak fognak minősíteni". (Dr. Orbán Viktor: Ettől tartunk mi is!) A pályázat egy feltételt tartalmazott: ötéves bírói gyakorlattal kellett rendelkezni. Tehát aki ötéves bírói gyakorlattal rendelkezett, 80 bíró közül 80 adhatta volna be a pályázatot. Az összbírói értekezlet jogosult elbírálni azt, hogy kit tart alkalmasnak, kit tart alkalmatlannak, és az igazságügy-miniszternek egy jogosítványa van: az alkalmasok közül kiválasztja a szerinte legalkalmasabbat. Hát ennyit a pályázati rendszerről.
Egy kicsit aránytévesztőnek tartom a nagy sajtóvisszhangot, hogy képviselő, nem képviselő, laikus vagy egyházi személy, vagy bárki egy bírónak szólt, hogy: "Add már be a pályázatot!". Ez a pályázati rendszeren és annak az elbírálási módján semmit nem változtatott. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť