BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1990 nyarán személyes megbeszélésünkön, mármint a miniszter úrral történt személyes megbeszélésünkön, majd levélben kértem a segítséget a Soproni Szőnyeggyár férfi szőnyegszövői, rajtuk keresztül a többi szőnyeggyári sorstársaik korkedvezményes nyugdíjazásának elősegítésére.
Az ügy kezdete 1984-re nyúlik vissza, hisz az érintettek azóta kérelmezik a korkedvezményes nyugdíjbamenetel lehetőségeit.
Képviselőtársaim tájékoztatására közlöm, hogy a szövőnő korkedvezményéről egy 1973-as jogszabály intézkedik. Nos, a szőnyegszövés annyiban különbözik az egyéb textíliák szövésétől, hogy hatványozottabban nehéz munka, fokozottabban veszi igénybe a szövő szervezetét. A sorozatos orvosi vizsgálatok a szőnyegszövést közepesen nehéz fizikai munkának minősítették. Hát ezt a közepesen nehéz fizikai munkát kívánom osztályrészül mindazoknak, akik képtelenek átérezni ezeknek az embereknek a helyzetét, reálisan megítélni szervezetük fokozatos tönkremenetelét.
El kell azt is mondanom, hogy a szőnyeg szövése közben az egy kilogrammos vetélőt 8 óra alatt 260-szor kell cserélni, a szövőállás és a vetélőszekrény közötti egy métert csak nyújtózkodva érik át, a szakadt szálak befűzését a bordás falon hasalva végzik, közel ezer kilogrammos lánchengereket kell emelgetni, mindezt 89 dB zajban, három műszakban.
Az államtitkár úr 1991. február 26-án kelt levelében kijelentette, hogy korkedvezményes nyugdíjazást egyedi esetekre nem lehet hozni, a gyár engedélyezzen korengedményes nyugdíjazást. Levele végén kilátásba helyezi – idézem: "A férfi szőnyegszövők korkedvezményéről orvosszakmailag a későbbiekben, megfelelő mérési adatok birtokában kívánunk véglegesen állást foglalni."
Nos, örömmel értesültem arról, hogy az Érdekegyeztetési Tanács illetékes bizottságában már tárgyalnak egyes szakmák korkedvezményes nyugdíjáról. Ugyanakkor szomorúan vettem tudomásul, hogy értesülésem szerint ezen szakmák között nem szerepel a férfi szőnyegszövő.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár úrtól: miért nem szerepel a korkedvezményes nyugdíjazásról szóló tárgyalásokon a férfi szőnyegszövő szakma?
Lát-e lehetőséget arra, hogy a minisztérium javaslata alapján mégis tárgyaljon az ÉT az ügyről?
Ha az előző kérdésre pozitív választ tud adni, akkor kérem, arra válaszoljon: milyen esélyt lát a korkedvezmény bevezetésére? És abban a reményben, hogy megválaszolására már nem lesz szükség, teszem fel a negyedik kérdést, tehát ha a válasza nemleges, tud-e számomra olyan érvekkel szolgálni, melyekkel az egészségükben megrokkant férfi szőnyegszövők meggyőzhetők. Tisztelettel várom megnyugtató válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť