BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Napirend előtti felszólalás keretében Vass István szabaddemokrata képviselő úr kifogásolta a Keleti pályaudvarnál történteket, mégpedig a meghirdetett vasutassztrájkkal kapcsolatban. A teljes tájékoztatás érdekében szükségesnek tartom elmondani, hogy több, mintegy nyolc vasutas-szakszervezet közül egy hirdetett sztrájkot. Ez a szakszervezet a kisebb létszámot képviseli.
A kifogásolt esetben a vonat nem sztrájkoló személyzete indulni óhajtott, amikor is a sztrájkban részt vevők közül nyolc személy a vasuti sínekre állt, és megakadályozta a vonat indulását. Rendőri felszólításra négyen eltávoztak, és négy főt előállítottak.
Az az utalás, hogy a VIII. kerületi rendőrség képviselői kint voltak a helyszínen, és nem avatkoztak be, igaz: tétovák és bizonytalanok voltak, hiszen ezeket a helyzeteket nem szokták meg, és tapasztalatokat sem szerezhettek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékes vezetője a helyszínen intézkedett a négy személy eltávolítása, illetőleg őrizetbevétele ügyében, ami kizárólag a kihallgatás időpontjáig – pardon: nem őrizetbevétele – előállítása ügyében – ami kizárólag a kihallgatás, meghallgatás időpontjáig tartott.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem sztrájkjoggal való élés a vasuti sínekre állni akkor, amikor a vasutasok döntő többsége nem vesz részt a sztrájkban, és a vonatot indítani akarja, hanem a Büntető Törvénykönyv 260. §-ában rögzített "közérdekű üzem működésének megakadályozása". Ez ügyben eljárás is indul a négy személy ellen.
Én kérem a tisztelt Házat, vegye fontolóra ilyen esetekben a helyes magatartást: mi következne abból, ha bármely üzem, vállalat vagy egyéb közösség esetében egy – elenyészőnek is mondható – kisebbség ilyen fizikai magatartással megakadályozza a működést a sztrájkjogra való hivatkozással, miközben a működésben részt vevők és elősegítők a sztrájkban egyáltalán nem vesznek részt, sőt, szervezeteik is a megelőző napokban elutasították.
Itt még arra szeretnék utalni, hogy ha ez a felfogás vagy magatartás általános lenne, én úgy érzem, pont azt az esélyt veszítené el az ország ezekben a hónapokban és években, ami abból adódik, hogy Magyarországon – ellentétben a környezetünkben lévő országokkal – rend és törvényesség van.
Köszönöm szépen szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť