RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Környezetvédelmi ügyben fogok beszélni, és az időpont, amiért ezt a mai napot kértem, a következő: egy héttel ezelőtt fejeződött be Strasbourgban az Európa Parlament európai környezetvédelmi tanácskozása – mint ilyen, az első –, egy hét múlva lesz a környezetvédelmi világnap. Félúton vagyunk.
Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet egy érdekes momentumra, ami tegnap történt: tegnap egy képviselőtársam két, környezetvédelemmel kapcsolatos javaslatát utasította el a Parlament, és nem tűzte napirendjére. Ugyanakkor azt a humort – miután más célból gyűlt össze reggel majdnem teljes létszámban a Ház, mint hogy környezetvédelmi törvényekről, illetve ezekről az előterjesztésekről szavazzon, erre tett egy humorosnak szánt célzást képviselőtársam, aki a javaslatokat előterjesztette – érdekes módon a másik oldalon másik képviselőtársam nem érzékelte. Ez figyelmeztetés nekem is arra, hogy a környezetvédelem iránt ez az ország mily mérsékelten érzékeny: az ország, a parlamentje és a kormánya is. És eszembe jut az, hogy Gore szenátor ott, Strasbourgban olyan lelkesítő beszédet mondott, hogy a lelkesítést Dale Carnegie taníthatná, hogy hogyan kell beszédet mondani: eltáncolt a mikrofontól beszéde közben, hogy az elnök rászólhasson, hogy legyen szíves a mikrofonhoz visszaállni, hogy mutassa, őt mennyire áthatja a környezetvédelem iránti odaadás – és persze, tapsot váltott ki ezekkel a reackóival.
(9.10)
Tehát lehet a környezetvédelemről szólni. Ott azt mondták többen a padsorok között, hogy jó lenne biztosítani Gore szenátort arról, hogy már meg van választva az Egyesült Államokban, nem kell megválasztása érdekében hangzó beszédet mondania.
El kell mondanom azt, hogy a magyar Parlament képviselői testületének megválasztásakor nagyon sokan mondtak a környezetvédelem érdekében hangzatos beszédeket, mint Gore szenátor most Strasbourgban, csak utána nyoma sincs annak, hogy ezeket a beszédeket bárki is komolyan gondolta volna akkor, amikor a választásáért harcol.
Strasbourgban Európa parlamentjeinek képviselői mind ott voltak, talán az albánok nem érkeztek meg időben közlekedési nehézségek miatt, más mindenki. Különböző alapítványok, mint a Friedrich Ebert vagy a Naumann Alapítvány finanszírozták a magyarok egy részének, a horvátoknak, a szlovéneknek, az észteknek, a litvánoknak, mindenkinek az ottlétét, hogy minél teljesebb legyen ez a kelet-nyugati párbeszéd, amit ott rendeztek.
Voltak szekcióülések különböző témakörökben, a mezőgazdaságot illetően, az energiát, a levegőt, a természetvédelmet, a vizet és a szemetet illetően. Slágvortokban szükségesnek tartom, hogy néhány megállapítást ezek közül közöljek – röviden.
A mezőgazdasággal foglalkozó szekcióban természetesen az Európa Parlament tagjai részt vettek és mindenféle szakértők és sok-sok ország képviselői. Itt megállapították, hogy az intenzív mezőgazdaság tette rendszeresen tönkre a XX. század második felében a földet Európában.
Megállapították, hogy csökkenteni kell a növény- és rovarvédő szereket. Be kell vezetni "a szennyező fizet" elvet. Hosszú távú politika kell a környezeti ügyek integrálásának, és áttekinthetővé kell tenni a politikát, hogy a lobbyk dominanciája elkerülhető legyen. A csomagolást csökkenteni kell. Egyértelmű feliratozás kell a csomagolt anyagokra. Az európai egyezményeket meg kell alkotni és betartatni.
Az energiaszekcióban – csak ilyen röviden – az energiatermelés és -fogyasztás jelentős kárt okoz a természetes környezetnek, az emberi életnek és az egészségnek. Hogyan állítsuk az energiát a fenntartható fejlődés és a környezet minősége szolgálatába? Fontos az energiamegtakarítás, az energia racionális használata, tiszta technológiákra van szükség. Decentralizált és helyi energiatermelésre van szükség nagy erőművek helyett. Az energiaárak tartalmazzák az energiatermelés által okozott károk költségeit. Nemzetközi együttműködés kell. A humán és financiális források feltárásánál nagyon fontos, közölték, hogy a volt KGST-országokat a Nyugatnak támogatnia kell, és itt is "a szennyező fizet" elv bevezetését határozták el.
A levegő: a hetvenes években jöttek rá, hogy a légkör szennyezése több ezer kilométeren keresztül hat, és ez okozza, hogy az egész bolygóra kiterjedő programokat kell alkotni. A cfc-k és a halonok betiltása az ózonréteg megőrzése érdekében, a kéndioxid, nitrogén-dioxid és az illó szerves vegyületekre három konvenció született már, de nem fogadta el mindenki, el kell fogadtatni.
Minden érintett országnak 2005-ig 20–25%-kal kell csökkenteni az emissziót. Pontos ágazati analíziseket kell adni, és itt is "a szennyező fizessen" elv.
Nemzetközi szolidaritás. Tessék figyelni! Ne exportáljanak olyan technológiát Kelet-Európába, amely nem felel meg a nyugat-európai környezetvédelmi szabványnak – mondják. És más, amiről most tárgyaltunk nemrégiben. Fokozni a vasúti szállítás használatát. Környezeti összetevők beiktatása a technológia megválasztásakor. A levegőminőséget ellenőrző hálózatokat kiterjeszteni Kelet-Európában. És természetvédelem. Harmonizált megközelítést, egész Európára összehasonlító adatokat, minimális európai szabványok bevezetését, a természetvédelmi törvényeket modernizálni és hozzáférhetővé kell tenni.
Ahol nincsenek eszközök a törvény hatékony érvényesítésére, ezeket meg kell teremteni.
Meg kell teremteni a védett természetes lakóhelyek európai hálózatát és az ütközőzónákat is. A katonai károkozásra hívták fel a figyelmet ez ügyben. A kormányokat arra kell ösztönözni, hogy a nem kormányszintű szervezeteket és magánszemélyeket is bekapcsolják a természetvédelmi politika kialakításába.
Víz. Növekednek a vízi erőforrások kapcsán felvetett problémák. Integrált vízierőforrás-tervezés, igazgatás, elkerülni a vízi erőforrások pazarlását.
És végül a szemét. Minél kevesebb energiát felhasználni, amihez természeti erőforrás kell, azt viszont hatékonyan. Mérgező, korrozív, gyúlékony s egyéb potenciális káros, az emberi lényekre és környezetre ártalmas anyagokat eltávolítani, végterméket könnyen lehessen reciklikálni, felelősségre vonás a szennyezett talajért, hulladékmegelőzés, a forrásnál csökkentés, "a szennyező fizet" elv bevezetése stb. – nem folytatom. A lényeg az, hogy mindenki felelősséggel tartozik, aki hulladékot termel a bölcsőtől a sírig a hulladékokozásért.
És nincs más dolog hátra, mint hogy felolvassam a strasbourgi nyilatkozatot. A strasbourgi nyilatkozatot, amelyet minden európai ország parlamenti képviselői aláírtak – így szól. (Közbeszólások jobb oldalról: Ne olvasd fel, el tudjuk olvasni.) Másképp nem juttok hozzá. (Zsongás.)
"Mi, az európai nép képviselői, akiket megválasztottak, hogy minden férfit, nőt és gyermeket képviseljünk, felelősek vagyunk minden élőlényért az európai kontinensen. Első alkalommal gyűltünk össze mint valamennyi európai ország környezeti parlamentjének tagjai a közös cél érdekében: közös örökségünk, az Európa-kert védelme, fenntartása és jobbítása céljából.
Súlyos gondjaink vannak az európai környezet állapotát illetően, amelytől mi mindannyian függünk, azokkal együtt, akik utánunk jönnek.
(9.20)
Látjuk, hogy a levegőt, amelyet belélegzünk, a vizet, amelyet megiszunk, az ennivalót, amit megeszünk, a földet, amelyet megművelünk, a tengereket, ahol halászunk, az erdőket, a folyókat és a hegyeket, amelyeket értékelünk, a növényeket és állatokat, amelyekre szükségünk van, mindent szennyezés, pusztulás, hanyagság és kihalás fenyeget.
Azon a véleményen vagyunk, hogy környezetünk védelme és javítása, demokratikus társadalmaink fenntartható fejlődése a lehető legnagyobb prioritást kell kapják a politikai döntéshozatali folyamatban. Fogadjuk, hogy minden szakértelmünket, erkölcsi és intellektuális tehetségünket arra használjuk, minden demokratikus eszközt arra fordítunk, hogy javítsuk az európai környezet helyzetét, azt politikai csoportjaink és parlamentjeink legelső prioritásává tegyük. Ünnepélyesen kijelentjük, hogy ezen célkitűzések elérése érdekében konzultálunk egymással, tájékoztatjuk és segítjük egymást, összehasonlítjuk a meglévő törvényeket és közös törvényhozást vezetünk be, támogatjuk a nagyközönség azon cselekményeit és kezdeményezéseit, amelyek célja az európai környezet védelme és javítása."
Aláírják valamennyi európai parlament tagjai Strasbourgban 1992. május 20-án.
És aláírták.
És kérem szépen, én tudom, hogy sok minden izgatja ma a közvéleményt, de arra is szeretném fölhívni a figyelmet, hogyha a környezetvédelem nem izgatja, akkor ebből súlyos gondok lesznek, és lehet, hogy mikor a legközelebbi választási beszédeket tartják a képviselő urak és azok is, akikből majd kormánytisztviselők lesznek, már hiába fognak lelkesíteni a környezetvédelem megóvása érdekében.
Szükségesnek tartottam elmondani, mert biztos vagyok benne, hogy a riói konferencián júliusban a magyar Kormány képviselői lelkesítő beszédeket fognak mondani a környezetvédelem tárgyában, mint Gore szenátor most Strasbourgban, és a továbbiakban is a környezetvédelmi világnapon egy hét múlva, csak éppen a környezetvédelem érdekében történik a magyar politikai életben oly kevés.
Ennyit, nem egészen tíz percet ez a téma is megér egyszer a Parlamentben napirend előtt.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť