KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Előre bocsátom, hogy tényleg konkrét kérdéseket tettem fel, konkrét válaszokat kaptam. Engem a válaszok megnyugtatnak és elfogadom a válaszait. (Szórványos taps.) Azonban szükségesnek tartok három megjegyzést.
1. Szeretném idézni szó szerint a II. melléklet egészségügy és társadalombiztosítási reformjával kapcsolatos tervezett törvényeket. Az a) pont – amit az államtitkár úr is idézett –: Törvényjavaslat az egészségügyről. Zárójelben – gondolom a törvényjavaslat tartalmának értelmezésére vonatkozóan –: gyógyszerről, gyógyszerészetről, Orvoskamara és Gyógyszerész Kamara feladatairól nagy terjedelmű, átfogó szabályozás.
Tekintettel arra, hogy azt gondolom, hogy a terhességmegszakítás olyan ügy, amely a társadalom legszélesebb köreinek érdekeit érinti és közérdeklődésre nagyon komolyan számot tartható törvény, engem a tájékoztatásban az nyugtatott volna meg, és akkor nem adtam volna be a kérdésben interpellációt, hogyha a szabályozás külön szerepel nevesítve ebben az alpontban.
2. A következő megjegyzésem az inkább jogi természetű. Ismerve az Alkotmánybíróság határozatát a terhességmegszakításról, és ismerve az Alkotmánybíróság indoklását, én úgy gondolom, hogy ennek a kérdéskörnek a szabályozása más alkotmányjellegű problémákat vet fel, ami miatt az alkotmánybírósági indoklás szerint sem szabályozható az abortusz kérdése önmagában az egészségügyi törvényen belül. Én ezért fejeztem ki az értetlenségemet, de ez egy olyan jogi vita, amiben nyilván az előterjesztőnek itt más lesz az álláspontja vagy lehet vitázni.
3. A harmadik pedig, ami miatt az interpellációmat beadtam az az, hogy már fordult elő a magyar Parlament történetében olyan eset, amikor az Alkotmánybíróság megsemmisített valamilyen jogszabályt, a Kormány meg is ígérte, hogy a megsemmisítésnek megfelelően beterjeszt a Ház elé törvényjavaslatot, azonban ez nem történt meg és a Ház kénytelen volt ideiglenes szabályozást hozni. Ez a törvény pedig a személyi számhoz kapcsolódó alkotmánybírósági határozat. Azt '91 áprilisában az Alkotmánybíróság megsemmisítette év végi hatállyal, a Kormány pedig azt december első napjában volt kénytelen beterjeszteni a Ház elé egy olyan törvényjavaslatot, miszerint '92 június 31-ig hosszabbítsuk meg ideiglenes hatállyal a személyi számról szóló rendelkezéseket, mert az nem fér bele az időbe, nem tehető már be a jogalkotási programba a személyi szám rendezése.
Emiatt kértem interpellációs lehetőséget, és engem megnyugtat az államtitkár úr válasza. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť