SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Sok mindenben egyetértek Nádori Lászlóval abban, hogy a társadalmi szervezetek vagyonára vonatkozó két törvényt le kell zárni. Előzményként annyit szeretnék elmondani, hogy a törvényalkotó, a Parlament is felismerte, hogy amikor megalkotta a LXX. törvényt, akkor amiatt, mert nem szankcionálta, másrészt mert a tényfeltárásról nem intézkedett olyan formában, hogy ezt valóban elindítsa, ezért részben átfedéssel, megalkotta – ha jól emlékszem – ugyanazon év LXXIII. törvényét az elmúlt rendszerhez kötődő társadalmi szervezetek vagyonelszámoltatásáról.
Az első határidőt nem teljesíthették a társadalmi szervezetek, ezért a Parlament módosította és szankcionálta azt, hogy ezek a bevallások, elszámolások megtörténjenek. Ennek a határideje: ez év március. A Kormány addig reálisan nem tudott elképzeléseket kialakítani a társadalmi szervezetek vagyonának kérdéskörében, míg ezek az adatok nem álltak rendelkezésre.
A Kormány 1991. november 19-én bízott meg azzal, hogy egy kormányközi bizottság keretében készítsem el ezt a törvényjavaslatot a Kormány számára és a Parlament elé terjesztve.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy bár ma sem történt meg minden társadalmi szervezet tekintetében sem a LXX., sem a LXXIII. törvényből következő elszámolási, illetve adatszolgáltatási kötelezettség, de döntő részben rendelkezésre állnak azok az információk, amelyek alapján a törvény megalkotható. A törvény, a kormányzat első tervezete elkészült, és azt gondolom reális az, hogy az áprilisi szünet után a Parlament elé terjesszük ezt a törvényt. Ezért a részletkérdésekről, hogy milyen és kinek kíván tulajdont adni, úgy gondolom, a törvény keretében kellene vitatkoznunk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť