ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ígérem, hogy a törvényjavaslat rövidségével arányban álló rövid zárszó következik.
A pártok működését és gazdálkodását módosító, többszörös előzetes egyeztetésen átesett és így konszenzuson alapuló törvényjavaslat elfogadása ezzel a döntéssel befejező állomásához érkezett. S tisztelt képviselőtársaim a javaslat elfogadása után elmondhatják, hogy a nagy tömegű és felgyorsult törvényalkotási munka mellett is időt fordítanak e terjedelmében nem nagy, de tartalmában igen fontos kérdéskörnek.
Az említett törvényjavaslathoz képviselőtársaim több módosító javaslatot nyújtottak be, és ezeket az Országgyűlés illetékes bizottságai megvitatták.
A módosító javaslatok közül nem támogatjuk többek között azt a javaslatot, amely a választáson elért eredményhez köti a pártként való működés lehetőségét. Úgy ítéljük meg, hogy ez a megoldás nem áll összhangban az egyesülési jog alapelveivel. A pártok székházának tulajdoni kérdésével kapcsolatos javaslatot azért nem támogatjuk, mert ennek a problémának a megoldása nem jogalkotói feladat. A tárggyal összefüggő esetleges vitás kérdéseket polgári jogi úton kell megoldani.
Nem támogatjuk azt a módosító javaslatot sem, amely a párt tulajdonával kapcsolatos döntéseknél a frakcióknak szerepet biztosítana. Ugyanakkor támogatjuk Pintér József képviselőtársunknak az együttes jelentés 3. pontjában szereplő azon módosító javaslatát, amely szerint a párt bevételéből és vagyonából javasolta törölni az Országgyűlés által külön törvény alapján a frakciók, képviselőcsoportok részére biztosított hozzájárulást. A külön törvény ugyanis célzatosan a képviselőcsoportok számára, a parlamenti munka támogatására, szakértők foglalkoztatására, tanulmányok készítésére biztosítja a pénzt. Valóban célszerű, hogy ez az összeg ne kerüljön összemosásra a párt bevételével és vagyonával.
Ezzel kapcsolatban ugyancsak támogatjuk Horváth Béla képviselőtársunk azon módosító javaslatát is, hogy a frakciópénz felhasználásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék a törvényességi szempontok szerint végezze.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezzel a rövid zárszó végére is értem, és kérem, hogy a törvényjavaslatot az általunk is támogatott módosító indítványokkal együtt szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szíves türelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť