VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Országunkban ha lassan is, de örvendetesen szaporodnak az autópályák kilométerei. Ugyanakkor a kamionforgalom, amely szintén megnövekedett, ezt még nem szívesen veszi igénybe és tudomásul, holott ez kézenfekvő lenne. Különösen, ha az autópálya – mint jelen esetben az M5-ös – csak néhány kilométerre fekszik a településtől. Szívesebben mennek a kamionok a régi, szűk keresztmetszetű, megszokott útjainkon. Így van ez a választókörzetemhez tartozó 50-es jelű főúton lévő Alsónémediben is, de természetesen ugyanígy mondhatnánk Dabason és Örkényben egyaránt, ahol a 24 órás megfigyelés alatt a következő terhelés jelentkezik egy átlagos napon: 68 kamion, 294 db szóló tehergépkocsi és 456 db tehergépkocsi pótkocsis szerelvény megy keresztül a településen. De megfigyelésünk szerint előfordult már 100-nál több kamion is 24 óra alatt.
Tudomásom szerint tervezik bevezetni az autópályákon az útadót. Várható tehát, hogy ez a szám az útadó bevezetése után többszörösére is emelkedik – mármint a kamionforgalom. Hiszen ha egy szakaszon is, de meg lehet spórolni a tarifa egy részét, akkor ezt a gépkocsivezetők majd meg is teszik. A kamionok az áthaladáson túl egyéb módon is terhelik a nagyközséget. Annak ellenére, hogy szinte minden önkormányzati út – ami a kamionoknál számításba jöhet – táblával védett (5 tonnás) ennek ellenére az éjszakákat az ilyen tiltott helyeken töltik, ilyen helyeken végzik el a kisebb javításokat, gumiszereléseket, nem beszélve arról, hogy hideg éjszakákon még folyamatosan járatják is a motort, zavarva a lakosság nyugalmát. Mindezeken túlmenően a bűnözés melegágyának is tekinthető nem egy esetben a kamionok jelenléte a településen.
Néhány évvel ezelőtt, véleményem szerint helytelenül, megszüntették, hogy csak kijelölt benzinkutaknál vételezhettek üzemanyagot a kamionok. Ma egy ilyen áthaladó kamion a kúthoz kanyarodva nem mennyiséget kér, hanem azt kérdezi a kutastól, hogy mennyiért adod a gázolajat vagy a tüzelőolajat, vagy ne adj' isten! a HTO-t, amelynek minden litere kedvezményezett, tudjuk, körülbelül 50%-kal kevesebb a gázolajnál.
Államtitkár Úr! Nincs ez így jól. Mindenkit irritál ez a jelenség, ami az ilyen ki nem jelölt benzinkutaknál a szemünk előtt folyik. Drága pénzen elkészültek és készülnek autópályáink, ugyanakkor az ilyen gépjárművek az alacsonyabb rendű, igen-igen régen készült, és kilométereken át belterületen haladó közutakat veszik igénybe.
2010-re, a számított adatok szerint ezen út terhelése a jelenlegihez képest 50%-kal nő. A forgalmi becslésből is látható, hogy jelen 50-es út forgalma meghaladja a belterületen elviselhető forgalom nagyságát.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem ezért:
– Szándékozik-e a minisztérium, hogy megvédje a kamionok áthaladásától az ilyen és ehhez hasonló gondokkal küzdő településeket?
– Szándékozik-e az általam említett, kijelölt benzinkutakat kamionok számára valamilyen módon visszaállítani?
Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť