FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Full text search

FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
FODOR GÁBOR, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Csak nagyon rövid időre szeretném igénybe venni a Ház türelmét. Szeretném az országgyűlési képviselők figyelmét felhívni egy olyan aláírásgyűjtésre, amely aláírásgyűjtés kapcsán az összegyűlt íveket tegnap az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsághoz juttatták el, és úgy érzem, hogy nekem mint a bizottság elnökének, kötelességem az országgyűlési képviselőket tájékoztatni arról, hogy milyen ügyben gyűlt össze 63414 aláírás, és milyen ügyben kérik az országgyűlési képviselők segítségét az aláírók egy bizonyos témában.
Az aláírásgyűjtésre a Nyilvánosság Klubnak egy kibocsátott állásfoglalása kapcsán került sor, és erről történt meg az a sajtótájékoztató tegnap, amelyen bejelentették ennek befejeztét, és átadták az aláírásokat. A kibocsátott szöveg, amelyre az előbb már általam említett több mint 63000 aláírás összegyűlt, a következő volt:
"Tiltakozunk az ellen, hogy négy országgyűlési képviselő javaslatára minden olyan egyház, amely nem működik legalább 100 éve Magyarországon, vagy nem rendelkezik igazolhatóan tízezer taggal, elveszítené egyházi státusát. Az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvény, mely szerint már 100 hívő is alapíthat egyházat, efféle módosítására tett kísérlet a vallásszabadsággal való visszaélésre hivatkozva radikálisan megszüntetné az egyházak közötti jogegyenlőség törvényes elvét. Elvárjuk a szabadon választott Országgyűlés képviselőitől, hogy ne korlátozzák, hanem őrizzék meg azokat a szabadságokat, jelen esetben az egyházak szabad szerveződését is magába foglaló vallásszabadságot, melyeket a demokratikus átalakulás folyamán kivívtunk. Ha a törvényhozók nem óvnák hivatásuk teljes lelkiismeretével a vallás szabadságát, az egyesülés-, szólás- és véleményszabadság is veszélybe kerülhetne. Ám hogy a képviselők tiszta lelkiismerettel dönthessenek, nem árt tájékozódniuk. Tárgyilagos véleményük kialakításához a Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete jószolgálati tevékenységgel járulhat hozzá. E felhíváshoz névvel és lakcímmel ellátott csatlakozásokat továbbítja az Országgyűléshez, és az ügy sorsáról tájékoztatja a közvéleményt."
Tehát ez megtörtént. Megkaptuk az aláírásokat, az emberi jogi bizottságnál ezek megtekinthetők. Én az elnök úrnak is át fogom adni, ha szükségét látja ennek, és bármelyik országgyűlési képviselő hozzájuthat ehhez. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť