BAKÓ LAJOS az MDF szónoka:

Full text search

BAKÓ LAJOS az MDF szónoka:
BAKÓ LAJOS az MDF szónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ötperces időkeretben szinte lehetetlennek tűnik a válaszadás. Elképzelhető, hogy tényekre és érvekre viszonylag könnyű lenne válaszolni, de véleményekre és minősítésekre valószínűleg nagyon nehéz lesz. Ebből egy példa:
az MSZP nagyon tisztelt vezérszónoka a következőt fogalmazta meg - idézem -: "A munkanélkülieket nem szabad deviánsnak tekinteni, akik kiügyeskedték magukat a munkahelyekről."
Kíváncsi lennék rá, hogy ezt ki mondta és mikor mondta? Igazából erre válaszolni nagyon nehéz.
Az SZDSZ vezérszónoka több ponton támadva a Kormányt, feltette a kérdést, hogy vajon a Kormány a legjobb megoldásokat alkalmazta-e a különböző gazdaságpolitikai és foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknél? Meg is válaszolta azonnal, hogy szerinte nem tett meg mindent. Ehhez természetesen joga van, én azt mondom, hogy a Kormány megtett mindent, amit lehetséges, és ehhez egy rövid idézetet mondanék, hogy a világ legjobb rendezője sem képes olyan jó darabot rendezni, mint amit a leggyengébb néző el tud képzelni.
Tehát ilyen érvekre is nagyon nehéz válaszolni.
Volt egy véleménye, amikor azt mondta, hogy az érdek-képviseleti szervezetek egyöntetűen elutasították a foglalkoztatáspolitikai koncepciót. Ehhez egy idézetet engedjenek meg, amit Baráth Etele mondott a gazdasági bizottság ülésén, éppen ennek a foglalkoztatáspolitikai koncepciónak a vitáján, és ő a munkaadói szervezetek képviseletében volt itt. Idézem:
"Nagyon lényegesnek tartottuk azt, hogy az anyag az itt elhangzottaknak megfelelően nagyon színvonalas anyag, elméleti, szakmai tartalma nemzetközi értékkel mérve is érinti azokat a normákat, amit ebben a tárgykörben ki lehet elégíteni." Tehát egy vélemény biztos, hogy csökkenti ezt az egyöntetűséget.
Szintén az SZDSZ vezérszónoka jelentette ki, hogy az oktatás, az iskoláztatás kiterjesztése kezelheti az ifjúsági munkanélküliséget. Ezzel nagyon is egyetértve, nagyon remélem, hogy ez a vélemény majd meg fog jelenni a közoktatási törvény vitájában is, ahol megerősítik ezt az álláspontjukat.
Nem értek egyet azzal, hogy a privatizáció foglalkoztatási hatásaival nem foglalkozna a foglalkoztatáspolitikai anyag, hiszen azt állapítja meg, hogy a privatizációnak önmagában viszonylag kismértékű hatása van a foglalkoztatásra, mivel a piacgazdaság kialakulása eleve olyan helyzetet teremt, hogy részben a privatizációtól függetlenül is sor kerül a racionális gazdálkodás fokozatos kiépülésére.
Ezzel kapcsolatban, most már lerövidítve a mondanivalómat, a FIDESZ nagyon tisztelt vezérszónoka, Mádi László a prognózist a diagnózissal vetette egybe. Véleményem szerint ez nem így van. A prognózis nem a diagnózis része, ugyanis a diagnózis egy helyzetmegállapítás, ezért a prognózis, ami egy jövőbe vetett gondolkodás, nem egyezhet meg ezzel. A prognózis már a terápia része lehet.
Én nagyon jól tudom, hogy prognózisokkal vitatkozni a világ legkényelmesebb és legkedvesebb dolga, erre szintén egy rövid idézet, amit V. M. Abbs, a Deutsche Bank néhai elnöke mondott, ő azt mondta, hogy ő soha életében nem tévedett a prognózisok terén. Ennek egyetlen oka van, hogy soha nem készített prognózist. Tehát egy prognózissal vitatkozni mindig nagyon könnyű és népszerű.
Képviselő úr több olyan tanulmányt említ, ami hatásvizsgálat hiányát teszi szóvá, amelyek részben természetesen a rendelkezésre álló rövid idő és a folyamatosan változó problematika, valamint a rendelkezésre álló szegényes információk miatt részlegesen, de megtörténtek. Például a járulékemelés foglalkoztatási hatásának vizsgálata, az aktív eszközök összetételének a munkanélküliek összetételével való összhangjának vizsgálata, részben most kidolgozás alatt vannak vagy bevezetés alatt vannak, és vizsgálat alatt van az aktív eszközök költséghatékonyságának vizsgálata is.
(12.00)
Végezetül egyetlen gondolat, ami az oktatásra és a munkanélküliek továbbképzésére vonatkozik. Az Egyesült Államok statisztikái szerint a társadalom gazdasági kibocsátásában egyharmad részben szerepel csupán a munka és a tőke, és kétharmad részben pedig a tudás és a tudás hatékonysága.
Én ezért azt gondolom, hogy a Kormány ilyen irányú törekvése helyes és a jövő szempontjából kívánatos. Köszönöm szépen. Elnézést, hogy hosszabb voltam 20 másodperccel. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť