GYŐRIVÁNYI SÁNDOR, DR. (független)

Full text search

GYŐRIVÁNYI SÁNDOR, DR. (független)
GYŐRIVÁNYI SÁNDOR, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy nekem öt percet ígért annak idején Fodor István, mélyen tisztelt képviselőtársam és a független csoport vezetője, erre készültem, ezért engedjék meg, hogy ezt az anyagomat - amely egyébként is mákszemhéjban tartalmazza a kérdéseket - még megrövidítsem, és talán abból induljak ki, hogy II. János Pál pápa a "Laborem exercens…" enciklikájában a következőket mondja: "A munkanélküliség kezelése természetesen főképp állami koordinációs feladat - átképzés, közhasznú munkák és így tovább -, ám egyben kitűnő lehetőség az emberközpontú gazdasági élet felé tett első lépések megvalósítására."
Ez az eligazítás is kötelezővé teszi minden keresztény világnézetű pártnak - így a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártnak - a munkanélküliséggel, ezen belül az ifjúsági munkanélküliséggel való foglalkozást.
Pártunk "Múltunk, jelenünk, jövőnk" című programjában - amely a Parlament által e héten minden képviselő számára nagyvonalúan biztosított Politikai évkönyvben is megtalálható - kimondja: szükségesnek tartja az ifjúság első munkahelyhez és első lakáshoz juttatásának alkotmányos biztosítását. A törvényes biztosíték az első munkahelyhez nem egészen új munkajogunkban. Magammal hoztam egykori tanoncszerződésemet… (Fölmutatja.) … - űrlapja 1922 óta volt érvényben -, amely szerint a munkaadó kötelezi magát, hogy a tanoncot felszabadulás után három hónapon át megfelelő bérrel, segédként alkalmazni fogja.
Végezetül hadd hívjam fel a figyelmet a dolgozók számának tragikus csökkenésére. 1990 és '93 között a mezőgazdasági keresők száma közel 5%-kal, az ipari, építőipari dolgozóké 2,4%-kal csökkent. Az iparon belül a bányászati, kohászati, vasipari területeken különösen súlyos a helyzet, ami gyors kormányzati intézkedést követel.
Bevezetésül hadd idézzem még a "Laborem exercens…" néhány mondatát: "Az embernek dolgoznia kell, részben azért, mert a Teremtő megparancsolta, részben azért, mert saját emberi természetének fenntartása és fejlődése követeli a munkát; de dolgoznia kell felebarátai miatt, főleg saját családja miatt is, de a társadalomért is, melyhez tartozik, a nemzetért, amelynek fia vagy lánya, az egész emberiség nagy családjáért, amelynek tagja, mivel örököse a korábbi nemzedékek munkájának, s ugyanakkor társalkotója azok jövőjének, akik utána jönnek és követik majd a történelemben."
Ezekből tevődik össze a munkára vonatkozó erkölcsi kötelezettség. Talán ennyit slusszpoénnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť