LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)

Full text search

LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)
LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vita során felvetődött az a kérdés, hogy ki a deviáns? Némely megnyilvánulás után én javaslom - miután ez volt a politikai vitanap témája -, hogy akinek ez izgalmas kérdés, kérje erről külön politikai vitanap megtartását a Parlamentben.
A vita során felvetődött az a kérdés, hogy a képviselők nem képesek ennek a vitának a lefolytatására, mert nem kellőképpen tájékozottak.
Én úgy gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy azokat a törvényeket, amelyek alapvetően szabályozzák a munkaerőpiacot; azokat a törvényeket, amelyek a foglalkoztatáspolitikai prioritásokat meghatározzák, mi hozzuk. Felteszem, hogy felelősséggel bíró képviselők ismerik azokat a törvényeket, amelyekre "nem"-et vagy "igen"-t vagy "tartózkodom"-ot nyomnak - ha részt vesznek a szavazáson.
A vita során felvetődött, hogy a Kormány programján belül súlytalan a foglalkoztatáspolitika.
Tisztelt képviselőtársaim! Nagyon kérem, akinek ez a véleménye, az a rövidesen tárgyalásra kerülő anyagokban a Vagyonpolitikai Irányelveket gondosan tanulmányozza ebből a szempontból is. Úgyszintén a költségvetési kiadások kérdésénél is várom majd azokat a hozzászólásokat és támogatásokat, amelyek a kormányzatot támogatják abban a kérdésben, hogy a költségvetés megfelelő részeket biztosítson a hatékony foglalkoztatáspolitika megindulásához és folytatásához.
Tisztelt képviselőtársaim! A vita során felvetődött, hogy a foglalkoztatáspolitikának nincsenek meg a megfelelő határidejei. Én úgy gondolom, hogy az ilyenfajta gondolkodás alapvetően a tervutasításos rendszerre építő gazdasági programoknak felel meg, és úgy gondolom, hogy ha ezeket a tervutasításos rendszeri beidegződésünket képtelenek vagyunk levetkőzni, akkor képtelenek vagyunk megérteni azt a gazdasági irányultságot, amit a szocialista piacgazdaság hirdetett meg. (Dr. Gál Zoltán: Szociális!)
Tisztelt képviselőtársaim! A vita során felvetődött, és szeretném, ha szavaimat félre nem értendő, a jegyzőkönyvet majd pontosan megnéznék, hiszen a vitában részt vevő képviselőtársaim mindegyikének megköszöntem, hogy akik nem a szociális demagógia eszközeivel élnek, akik nem kifejezetten pártpolitikai érdekeket szolgálnak egyoldalúan - ezek után nem értem (remélem, jól mondom a nevét) miért Kovácsné Kósa Magdolna válaszol erre a felvetésre. (Kósáné dr. Kovács Magda: Nem, Lukács úr, nem jól mondja.)
Tisztelt képviselőtársaim! Szeretném a fiatal demokraták vezérszónokát megkérni, hogy a tizenhárom pont után - hiszen tudjuk, hogy a magyar rendszerben a tizenhármas szám nem egy szerencsés -, szíveskedjék besorolni azt a hármat is. Mert ilyen alakulása a sorsnak, hogy éppen tizenhárom baja van csak a foglalkoztatáspolitikának, a számok törvénye szerint nem szerencsés.
(12.20)
Ugyanakkor, amikor a Kormány felelősségét veti fel tisztelt képviselőtársam, talán vizsgálja felül azokat a pontokat, amelyekért egyértelműen a törvényhozás felelős, és akkor az általa felsorolt tizenhárom pontból három ilyen pontot nyugodtan levonhat, hiszen a törvényalkotás valóban a Parlament felelőssége. Tudom, a Kormány nem időben, nem elegendő törvényt terjeszt be - nem elég kilencvenhárom törvény egy évben -, de akkor szíveskedjék talán, konstruktív gondolkodását bizonyítandó beterjeszteni azokat a törvényeket, amelyekkel kapcsolatban hiányérzete van - és amelyek természetesen beleilleszhetők egy gazdaságpolitikai koncepcióba.
Tisztelt képviselőtársaim! Valóban azokkal értek egyet - és úgy érzem, nem volt ma sem hatástalan, sem haszontalan ez a vita -, akik a munkanélküliség kérdésének kezeléséhez szóltak hozzá, akik éreztették azt - és nemcsak a Parlamenttel, nemcsak az ország nyilvánosságával, hanem azokkal, akiket elsősorban érint - azt a szándékukat, hogy a magyar Parlament, felelősségéhez méltóan foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, és kiemelten kíván foglalkozni az ifjúságpolitikai kérdésekkel, és azon belül is a munkanélküliség kérdéseivel.
Akik hajlandók ebben együttesen gondolkozni, úgy gondolom, hogy egy nemzeti egység irányában egy jó irányt vesznek és vettek. Az ország helyzete nem engedi meg az ettől olyan módon való eltéréseket, amelyek az ügynek nem használnak, hanem mindenáron ártani kívánnának. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť