SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Az ÁV Rt.-nél kifizetett végkielégítések ügyében vizsgálatot rendeltem el, ezt foglaltam össze az írásos tájékoztatómban. Amit külön is hangsúlyozni kívánok, az a következő.
Az ÁV Rt. igazgatóságának személyi átalakítása és az érintett vezetők eltávozása halaszthatatlan és szükséges döntés volt. A helyükre lépett új szakemberek tevékenységének eredményeként az ÁV Rt. felébredt nyolc hónapos Csipkerózsika-álmából, az előrelépés nyilvánvaló, akár a kárpótlási jeggyel szembeni kínálatteremtést, akár a telekommunikációs piac privatizációjának előkészítését említem, akár a kutatási és fejlesztési cégek új konstrukcióját és átszervezését említem példaként.
Beindult az átszervezés hatására egy olyan motor, amelynek minden üzemórája a végkielégítésre kifizetett összeg sokszorosát hozza a magyar gazdaság számára.
Másodszor hangsúlyozni kívánom, hogy a kifizetések a vizsgálat eddigi eredményei szerint a munkaügyi szabályoknak megfeleltek és a munkaügyi jogszabályoknak is megfeleltek. Mint többször kifejtettem, ugyanakkor magam sem tudok azonosulni ezzel a történéssel és az eset megnyugtató lezárása érdekében kész vagyok a legmesszebbmenőkig elmenni. Ennek érdekében felkérem az ÁV Rt. igazgatóságát, hogy a Munkaügyi és Igazságügyi Minisztérium szakértőinek bevonásával vizsgálja meg egy munkaügyi per indításának lehetőségét is.
Végül hangsúlyozom a következő tanulságokat. A hatályos munkajogi előírásokat, mint minden más jogszabályt, folyamatosan értékelni kell a gyakorlatban. S amennyiben az eredmény nem kedvező, akkor meg kell változtatni. A vizsgálat elvégzését, illetve a szükséges lépések megtételét kezdeményezem, illetve kezdeményeztem az érintett tulajdonosi szervezetek és az érintett miniszterek felé.
Másodszor: az a véleményem — ezt szeretném kiemelni —, hogy az állami vagy többségi állami tulajdonú cégek és társaságok menedzsmentjének javadalmazása terén önkorlátozást kell végrehajtani a piacgazdaság eme átmeneti időszakában. Ennek megvalósítására a szükséges intézkedéseket megtettem.
Végül minden hasonló eset felelős vizsgálatot igényel. Azonban ebben az esetben is hangsúlyoznom kell, hogy a változtatás csak a következményekkel együtt értékelhető. Az ÁV Rt.-nél a végbement személyi döntések óta — s ez önök számára is látható — a korábbinál sokkal nagyobb sebességgel, szakmailag megalapozottabb, s ami korántsem másodlagos, nyilvános munka folyik. Kérem ezek alapján tájékoztatásom elfogadását. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)
(15.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť