MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Szívesen hallgattam volna még miniszter urat, a válasz korrekt, szakmai és pontos. Külön köszönöm. Az adatokat megkaptam.
Ön is műszaki ember, tehát nagyon jól tudja, egy szakmai program megoldásához több út vezet. Nem azzal kívánok vitatkozni, amit ön mondott, ezt két napja elmondtam. Megpróbálok egy másik szakmai megközelítésről beszélni.
Miután az interpellációra két hét volt, tisztelt képviselőtársaim, fontos dolgok, ezért nagyobbrészt leírtam. Emeljük az áram árát. A cél az, hogy növekedjék a bevétel. A "megzsarolt" fogyasztó mit tehet? Csökkenti a fogyasztást, ebből adódóan nem jön be az ártöbblet, amelyet egy cég kíván. Újból emeljük az árat, megint védekezik a fogyasztó, megint nem jön be az ártöbblet. Egy mókuskerék, amelyből nincs kibúvás. Ez véleményem szerint nem gazdasági megközelítés. Azt hiszem, nem az az MVM Rt. vezérigazgatójáé sem, aki jövőre ebből 2 milliárd forint többletbevételt tervez. Ez — előre megmondhatom — nem fog bekövetkezni.
Ezzel szemben van egy másikfajta megközelítés, azt hiszem. Erről szeretnék röviden beszélni. A lakossági áramfogyasztás. A második évezred végén nyilvánvaló a cél az egész világon: az elektromos energia adta kényelem és nem a középkor mécsese. Csak kétségbeesetten gondolok arra, hogy elérjük a harmadik évezredet és ilyen szemlélettel szilveszter éjszakáján Magyarországon világításra fogunk gyertyát gyújtani és nem azért, hogy örömünk hangulatát fokozzuk. (Derültség.) Ez tehát nem oda vezet szerintem.
Ösztönözni kell a lakossági fogyasztást. Európában mindenütt így van, és nem visszafogni. (Zaj, derültség.) Több energiafogyasztás a lakosság. Tisztelt barátaim! Ezek szakmai érvek, kis felhanggal.
Több energiafelhasználás a lakossági oldalon növeli az erőművek kihasználtságát, a megépült transzformátorokra, rendszerekre jutó fajlagos költséget csökkenti, ezáltal a többletfogyasztás árcsökkentést eredményez. Érdekes módon ez Európában mindenütt így van. Ösztönözni kell, és nem csökkentésre bírni. Adó-, vám- és különböző vásárlási kedvezményekkel az energiatakarékos berendezéseket, világító és háztartási berendezések gyártását kell ösztönözni. Ez visszahat az iparra, visszahat a műszaki fejlesztésre, megpezsdíti az életet. Én nyomát sem látom sajnos a programban.
Ipari fogyasztás. Az egész világon úgy van, hogy az egy forint- vagy egy dollárérték-kitermelésre jutó villamos energia alapján kedvezményt, illetve büntetést kap a fogyasztó. Aki többet fogyaszt, azt büntetik adóval, hogy kényszerítsék: kevesebbet fogyasszon. Aki kevesebb árammal állít elő az ország javára értéket, az adókedvezményt kap. Serkentik a többletfogyasztót arra, hogy megújítsa termelését, megint belevonva a magyar műszaki erőt. Kihasználva ezt a hatalmas erőt, amely ebben az országban van. Megint pezsdít.
Környezetvédelem. Hatalmas összegeket emészt Magyarországon az egyszeri felhasználású műanyag csomagolású eszközök gyártása. Kérem, büntetni kellene, kényszeríteni arra, hogy ezt ne tegye. Megóvnánk a környezetünket is. Megint megújításra ösztökélne. Megint a magyar műszaki erőre utalok.
Van egy kézenfekvő javaslatom is, amely — tudom — meglepő. (Bekiabálás a bal oldalról: Idő!) Ha az alapvető élelmiszercikkeknél 3—5%-kal csökkentenénk az áfá-t, holnap fel lehetne a villamos energia háztartási árát 50%-kal emelni. Az életszínvonal egy forinttal nem romlana, a fogyasztót nem érintené, szociális feszültséget nem okozna. Az állam elvonhatná adó címén és ennek egy részét visszatáplálná a nagyon fontos energiaiparba, fejlesztésre ösztönözve. Azt gondolom, a műszaki fejlesztést pezsdítené.
Sokadszor mondom, ez az ország kitörési lehetősége: ösztönözni a hazai energia-gépipart. Negyedperces kitérőt tennék. A berendezéseket gyártó iparral kapcsolatban a kérdés, hogy ki a beszállító, ma már nem fontos — mondotta Szabó Tamás miniszter úr egy hete Prepeliczay István Kisgazda-képviselőtársam kérdésére. Hát ha ez nem fontos, akkor kénytelen vagyok azt mondani, hogy az energiaiparban a hazai ipar sem fontos. Ezt még végiggondolni is borzasztó!
Az alapvető élelmiszereknél az áfa 3—5%-os csökkentése a mezőgazdaságra is élénkítő hatást gyakorolna, megpezsdülne, munkahelyeket teremtene. Ezt közgazdasági kölcsönhatásként érzem. Rengeteg érvem lenne, nem mondom tovább.
Van egy személyes dolog, amire viszont reagálnom kell. Pohankovics államtitkár úr két héttel ezelőtt azt mondta, hogy körülbelül.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť