BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt megköszönöm a lehetőséget, hogy képviselő úr kérdése kapcsán a Parlament működése során, azt hiszem, első ízben irányítja rá a figyelmet egy olyan súlyos problémára, mint a fiatalkorúak bűnözése, ezzel kapcsolatban egy speciális területre.
Engedjék meg, hogy anélkül, hogy untatnám önöket, néhány számot ismertessek, hiszen részben a válaszhoz is hozzátartozik, mégpedig az, hogy 1991-ben 6200 jogerősen elítélt fiatalkorú járta meg a magyar bíróságokat. Ezek közül 1103-mal szemben kellett szabadságvesztés-büntetést kiszabni, ebből 897 volt, aki végrehajtható szabadságvesztést szenvedett; 1992-ben hasonló a szám, tehát 6898 — valamivel több — jogerős elítélt közül 891 elkövetővel szemben szabtak ki végrehajtható szabadságvesztést. Tehát körülbelül 12-13%-a a fiatalkorú elkövetőknek az, akiket valóban effektív szabadságvesztés-büntetésre ítélnek a bírósági eljárás során.
A képviselő úr által említett jelenség mögött ezek a számok vannak. Természetesen egyetértünk azzal, hogy a hivatkozott számú jogszabály által is kötelezően előírt, a gyermek jogairól szóló egyezmény 37. §-ának b) és c) pontja szerinti megkülönböztetett figyelem és garancia kell, hogy kísérje a fiatalkorúakkal szemben alkalmazott minden kényszerintézkedést, elsősorban a szabadságelvonást, hiszen a mi ratifikációs szándékainkat is ez a gondolat vezette.
Nem értek azzal egyet, képviselő úr, hogy itt valamilyen rendezetlen jogi helyzet lenne, hiszen nagyon röviden — és tényleg a teljesség igénye nélkül — fölsorolnám mindazokat a garanciákat a törvényi szabályozásban, amelyek szerintem most is az egyezménynek megfelelően, garantálva a fiatalkorúak jogait, megteremtik a lehetőségét az egyezmény végrehajtásának. Mindenekelőtt arra hivatkozom, hogy a fiatalkorúakkal szemben tényleg csak kivételesen, a végső esetben kerül sor letartóztatás foganatosítására; természetesen ezen belül is a soron kívüli elbírálás és eljárás lehetősége kötelező és a gyakorlatban is megvalósuló szempont, és igyekszik a büntetés-végrehajtás, illetőleg a nyomozati szakaszban a rendőrség az elhelyezéssel kapcsolatos előírásokat figyelembe venni.
Természetesen a képviselő úr által említett, nyilván valamilyen tapasztalati tényeken alapuló nehézségek előfordulnak, azonban meg kell mondanom, hogy akkor, amikor megköszönöm a képviselő úrnak, hogy erre a problémára fölhívta a Parlament nyilvánossága mellett a közvélemény figyelmét is, az azonban valószínűleg nem szolgálja az említett szempontok szerinti, valóban segítő szándékot, hogy a képviselő úr különböző eseteket mint nem ritka eseteket úgy aposztrofál, mintha rendszeres, napi történés lenne a letartóztatásban lévő fiatalkorúak körében — ahogy ön mondja — a megerőszakolásukkal való szembenézésük. Én azt hiszem, képviselő úr, hogy a megoldást konkrét bejelentések, címek, dátumok feltárása szolgálná. Úgyhogy ebből a szempontból én arra gondolok, hogy képviselő úr itt sokkal több konkrétumot említhetett volna, és sokkal megfelelőbb formát is választhatott volna erre. Ezt tehát így nem tudjuk elfogadni.
Természetesen a képviselő úr által a kérdések között a jövő jogalkotást illetően javasolt elképzelés, amellyel a fiatalkorúakkal szemben jelenleg a felnőttekkel azonos intézetben történő elhelyezéssel ellentétben javítóintézetben történő végrehajtást javasol, felmerült azoknak az új kodifikációs elképzeléseknek a során, amely az egész, a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntetőeljárási szabályozást szeretné belátható időn belül megváltoztatni. (Az elnök csengetéssel figyelmeztet az idő lejártára.) Itt azonban nem a képviselő úr által említett előzetes javítóintézetbe helyezésre gondolunk, hanem arra, azt tartjuk elképzelhetőnek, hogy az előzetes letartóztatást javítóintézetben szeretnénk végrehajthatóvá tenni. Tehát ebből a szempontból talán a képviselő úr törekvéseivel azonos a jogalkotói szándék.
Ezeket tudom röviden válaszolni képviselő úr kérdéseire, és készen állunk — mind magam, mind munkatársaim — a képviselő úr által jelzett, itt nem konkretizált esetek kivizsgálására, ha valóban vannak ilyenek. Addig azonban ezekkel így nem tudunk foglalkozni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
(15.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť