SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Örülök, hogy a képviselő úr kérdése kapcsán az egy éve megjelent, a taxisok tevékenységét szabályozó kormányrendelettel kapcsolatos félreértések egy részének eloszlatására nyílik módom. Ugyanakkor sajnálatosnak tartom, hogy képviselőtársaim között van olyan, aki csak egy szűkebb csoport érdekeit állítja a középpontba, és a többség sérelmeit idáig elmulasztotta megemlíteni.
A taxistevékenység szabályozását közismerten az indokolta, hogy e téren az előző években kialakult kaotikus helyzet a társadalmi közérzetet is zavaró tényezővé vált. A szakmai érdekképviseletek, általuk a becsületes taxisok kezdeményezése, majd közreműködése és egyetértése alapján született meg a 142/1992. október 27. számú kormányrendelet és a végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet.
Olyan szabályozást kívántunk készíteni, amely:
1. figyelembe veszi és védi a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit a vállalkozáshoz képesítés, vagyoni biztosíték és taxióra megkövetelésével;
2. illeszkedik a gazdasági környezethez a számlaadás előírásával;
3. igazodik a nemzetközi előírásokhoz és gyakorlathoz a légszennyezés csökkentésére, valamint kaució letételére vonatkozó előírásokkal, és így a szolgáltatóknak tárgyi és személyi feltételekt ír elő.
Megítélésem szerint a jogok és kötelezettségek csak együtt érvényesülhetnek, és az, hogy a taxisnak joga legyen a tevékenységet folytatni s ezért jövedelmet szerezni, kötelezettség vállalásával is együtt kell járjon.
A képviselő úr kérdéseire pedig a következőket válaszolom:
1. Ön jogtalannak ítéli meg a vizsgakötelezettséget, amíg a Magyar Köztársaságban nincs olyan szakma, amely kellő és igazolt felkészültség hiányában gyakorolható lenne.
A díjat illetően nem elhanyagolható az a tény, hogy a képzési és vizsgadíj, amely tapasztalataink szerint mintegy 10000-18000 forint, költségként elszámolható és így az adóalapot csökkentő tényező.
Sajnos, az sem felel meg a valóságnak, amit ön mond, hogy a 10-20 éves gyakorlattal rendelkező "taxisprofesszorok" a gépjárművezetés terén nagy biztonsággal vonhatók ki a vizsgakötelezettség alól. Szomorú tapasztalat, hogy a KRESZ-vizsgán az ilyen idős taxisok 35-40%-a elbukott.
2. A taxióracserével kapcsolatban a pénzügyminiszteri szabályozás a következő: az igaz, hogy az óra 32 usquve 41000 forintba kerül, de a taxaméter-vásárláshoz '94. január 1-jéig 30000 forint, utána pedig 20000 forint kedvezmény jár, és a fennmaradó összeg költségként elszámolható, ezáltal a taxis vállalkozó jövedelemadó-alapja is csökken. Ezzel a kedvezménnyel a 2000— 11000 forint többletkiadás mintegy 40%-át az állam átvállalja, tehát a vállalkozónak mintegy 1200 usque 7000 forintba kerülhet a csere.
3. A műszaki vizsga, azaz a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi követelmények személygépkocsikra, köztük a taxira is egységesek. Az eltérés mindössze annyi a személytaxik esetében, hogy 1994. évtől az ENSZ szakmai szervezetei által kialakított légszennyezés-csökkentő normákat megköveteljük, amelyeket Európa többi országa is bevezetett.
4. A kaucióról, azaz vagyoni biztosítékról szólva, mely Nyugat-Európában teljesen általános és bevett gyakorlat, el kell mondanom, hogy kizárólag az utasok más módon nem fedezhető kártérítési igényeinek kielégítésére használható fel. Ezen előírásnak háromféle módon lehet megfelelni: … (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az időre.) … készpénzletéttel, bankgaranciával vagy a szakmai érdek-képviseleti szerv kezesi nyilatkozatával.
Végezetül megnyugtatom képviselőtársamat, hogy nem a becsületes taxisok pályáról való leszorítása volt a cél, hanem a többségnek, a taxit igénybe vevő állampolgároknak a személyi biztonsága, valamint környezetünk védelme és megóvása. Kérem, fogadja el a válaszomat és nyugtassa meg azokat, akik önt ennek a kérdésnek a feltevésére inspirálták. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť