SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Tisztelt Államtitkár Asszony! A Pestszentlőrinc, Szemere-telepi polgárok a '80-as évek elején meglepő dolgokat tapasztaltak: a kutakból felhúzott vizet meg lehetett gyújtani. A meglepő felfedezés, sajnos, nem egy új olajlelőhellyel gazdagította országunkat, hanem egy bűnös emberi hanyagságra irányította a figyelmet. Az történt ugyanis, hogy a Ferihegyi repülőtérre szállított hajtóanyagot a közelben lévő állomáson fejtették át vasúti tartálykocsikból gépjárművekbe, és a szakszerűtlen kezelés közben jelentős mennyiségű kerozin került a talajba.
Amikor a környezetvédelmi szakhatóság tudomást szerzett az ügyről, kötelezte a Magyar Légiforgalmi Vállalatot mint a szennyezés okozóját a szenynyezés megszüntetésére, és több tízmillió forint bírságot szabott ki — de a talajba került kerozinnal nem történt semmi.
Ez az értékes, közel 1200000 liter repülőgép-hajtóanyag ott van a föld mélyén — vagy talán nem is olyan mélyen —, ott úszik a talajvíz felszínén, illetve részben oldódik abban, és követi a talajvíz szintbeni változását. A terület geológiai adottságából kifolyólag egyre jobban szétterjed, és egyre nagyobb területet fertőz meg.
Az emberi hanyagság és az elavult technika okozta baj megszüntetésére megelégedtek annyival, hogy a költségvetés bezsebeli a büntetést — a szennyezés pedig maradt. Szakvélemények szerint a kerozin kitermelése, illetve eltávolítása minél később történik meg, annál költségesebb lesz.
Tisztelt államtitkár asszony! Úgy gondolom, önnek nem kell bizonygatnom, hogy a felszín alatti víz mint természeti kincs milyen alapvetően fontos az élet, az egészség fenntartásában. Ezért megjósolhatatlan következményekkel járhat a jelen és a jövő generáció számára, ha nem kellő törődéssel bánunk vele.
Kérem felelősségteljes válaszát kérdéseimre: mikor szándékoznak a szennyezést megszüntetni, illetve a kerozint kitermelni? Milyen intézkedéseket kívánnak tenni a pénzbírságon túl, hogy a kitermelés valóban megtörténjék? Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť