GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Zsebők Lajos Képviselő Úr! A Nádasladány melletti tőzegmező égését a lakossági panaszok és az ásványvagyon védelme érdekében szükséges lenne azonnali beavatkozással megszüntetni. A környezetvédelmi és területfejlesztési miniszternek, illetőleg az irányítása alá tartozó környezetvédelmi hatósági szervezetnek a tőzegmező eloltására, illetőleg az öngyulladás megakadályozására hatásköre nincs.
Ennek ellenére a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség koordinációs hatáskörben eljárva ez ideig a következőket tette. Légi felvétellel hőtérképet készíttetett az égő tőzegmező lehatárolására, és a légszennyező anyagok meghatározására méréseket végez. Az eddigi vizsgálatok alapján az öngyulladás valószínűsíthető. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség véleménye szerint a folyamatban lévő vizsgálatok csak a beavatkozás megtervezésének megindításához elégségesek, míg az oltás műszaki terveinek elkészítését és annak költségeit szerintem a Földművelésügyi Minisztériumnak kellene viselnie.
A többi tárca véleménye alapján a következőket mondhatom. Az ásványvagyon védelmét a bányászati törvényben meghatározott módon a Bányászati Felügyelet látja el, amelynek kormányban megnevezett felettes szerve az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium. A tőzegbányászat, ha talajjavítási célokat szolgál, akkor a 40/1990-es kormányrendelet értelmében a földművelésügyi miniszter ágazati irányítása alá tartozik. Ugyanakkor ezt a rendeletet a bányatörvény megalkotása után a Kormány nem módosította.
A Belügyminisztérium mint a tűzoltóság felügyeleti szerve részéről kapott anyagok alapján azt mondhatom, hogy az oltást elsősorban a talajvízszint helyreállításával lehetne megoldani és az újabb öngyulladást megakadályozni. Aránylag nagy időráfordítással oldható meg ez a kérdés. Tehát feltételezhetően igen nagy a költségigény, és ezt egyetlen tárca sem tudja egyedül vállalni. A nem tiszta hatáskörök miatt a Környezetvédelmi Minisztérium, sajnos, nem tud további koordinációs feladatot vállalni.
Megállapítható, hogy a tűz nem bányászati tevékenységből következett be, mert az itteni tőzeget talajjavításra használják és ez FM-hatáskör, ha energetikai célra használnák, akkor lenne az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumé. Tehát itt véleményünk szerint az FM lenne az illetékes.
Ennek ellenére javasolni fogjuk kormányhatározat meghozatalát az ásványvagyon védelme érdekében, tehát hogy az oltás megtervezésének és elvégzésének pénzügyi fedezetét biztosítsák.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť