HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A társadalom részéről mindvégig nagy várakozás kísérte a július 5-én elfogadott lakástörvény parlamenti tárgyalását. A törvényben intézményesített vételi jogot a lakások és helyiségek bérlői örömmel fogadták, mert érdekükben álló, jó döntésnek tartják.
Másfelől azonban egyes közhatalmi befolyással rendelkező politikai csoportok nemcsak hogy ezzel ellenkező felfogást képviseltek, hanem mindent megtettek annak érdekében, hogy a demokratikus többségi akarat érvényesülését keresztülhúzzák. A törvény elfogadása és kihirdetése között eltelt rövid időszakot ugyanis néhány — elsősorban ellenzéki irányítás alatt álló — önkormányzat arra használta ki, hogy lakás- és helyiségvagyonát apportként saját tulajdonú gazdasági társaságába vigye be, és meghiúsítsa ezzel a Parlament eredeti szándékát.
Azt gondolom, hogy a parlamentarizmus keretei között példátlan eset előfordulásáról van szó, hiszen a legfelső szintű népképviseleti szerv, az Országgyűlés döntésével, ugyancsak közjogi síkon, az önkormányzatok képviselő-testületének szintjén helyezkedtek szembe. Nézetem szerint a jogállamiság és az alkotmányosság szellemét is sértő lépés volt ez. Az érintett önkormányzatoknak is felelősségük a polgárok helyes jogtudatának formálása, nem pedig a joggal való visszaélésben mutatott káros példaadás. Másfelől, minden hivatkozásuk ellenére, saját lakosságukkal is szembekerültek, és felesleges konfliktusokat vállaltak fel maguknak.
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat — mint a törvény előterjesztőjét —, hogy mi az álláspontja az említett problémáról; illetve van-e szándéka és eszköze a jogsértő önkormányzatok elleni törvényes fellépésre. Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť