ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A tények azt mutatják, hogy hazánkban újra emelkedik a század elején magyar népbetegségnek nevezett tuberkulózis, amely akkor is az elszegényedett rétegek szociális betegsége volt, s az ma is.
Hosszú időn át tartó folyamatos csökkenés után 1991-ben kezdett újra emelkedni a kiszűrt új betegek száma. Két éve 3400 új beteget vettek nyilvántartásba, tavaly már csaknem 4000-et. A regisztrált betegek száma csaknem 11000, évente 700-an halnak meg.
Az emelkedés az átlagot meghaladó azokon az elmaradott területeken, melyeket fokozottan sújt a munkanélküliség, az elnyomorodás, a létbizonytalanság. Így például Borsod, Szabolcs és Pest megyében, valamint Budapesten.
A főváros pesti oldalán sokkal rosszabb a helyzet, mint Budán. A VII., VIII., IX. és XIII. kerület lakóinak veszélyeztetettsége fájdalmasan kiemelkedő. Az ismételten nyilvántartásba vett, tehát visszaeső betegek száma az összes regisztrált eset 10-15%-át teszi ki a fővárosban.
Ismerve a lakosság szociális helyzetét, a hátrányos életvitelű rétegek kilábolási lehetőségeit, a másodszori és az újra megbetegedők száma nyilván csak növekedni fog a jövőben.
A tüdőszűrésen megjelenők korábbi 85-90%-os aránya mára 60-70%-ra esett vissza. Az aktív tüdőgümőkóros beteg továbbfertőző esélyei, sajnos, adottak, nagy kihívást jelentenek a társadalomnak — az amúgy is romló népegészségügyi állapot gondjai közepette —, az egészségügyi kormányzatnak.
A szakorvosok óvják a minisztériumot az ernyős szűrések esetleges ritkításától, netán megszüntetésétől, a gondozásra fordított összegek csökkentésétől, és inkább a korábbi szigorú, a tbc terjedését megelőző, nemkülönben a megbetegedettek szociális helyzetének javítását szolgáló intézkedéseket sürgetnek.
Az alkoholista, munkanélküli, hajléktalan és más megbetegedetteken kívül rendszeres szűrővizsgálaton kellene részt venniük a ma még be nem hívott, regisztrálatlan vagy regisztrált, de az egészségügyi nyilvántartásból hiányzó külföldieknek is.
A fentiek alapján kérdezem, milyen intézkedéseket kíván tenni a Népjóléti Minisztérium a tbc-s fertőzések növekedésének megelőzésére, a gyógyult betegek visszaesésének megakadályozására, a társadalmi veszélyeztetettség csökkentéséért. Várom szíves válaszát, miniszter úr. (Taps a függetlenek padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť