MÁDAI PÉTER (SZDSZ)

Full text search

MÁDAI PÉTER (SZDSZ)
MÁDAI PÉTER (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Úgy látom, a földművelésügy minisztere válaszol — jól látom? (Dr. Szabó János bólint: igen.) Köszönöm.
Nem olvasta elnök úr a címet: talán egy kicsit megtévesztő, hogy "Földcsere — megelégedésre". Ez tulajdonképpen kérdés, nem kijelentő mondat. Nagyon szeretném hinni: miniszter úr válasza után a mondat végén a kérdőjel helyére pont kerül — nemcsak én, hanem azok is, akik megkértek a kérdés feltételére.
Mindannyian tudjuk, hogy rossz döntést hozni lehet: ez hiba. Egy rossz döntést nem felülvizsgálni, az viszont, azt gondolom, már több: az bűn.
Az elmúlt három évben a Parlament tanúbizonyságát adta annak — és a Kormány is —, hogy mezőgazdasági ügyben, bizony, nagyon sűrűn kellene helyrehoznunk a hibát. Én most egy apróságról szeretnék beszélni: egy helyi példáról — ami azonban hoz bizonyos általános tanulságokat is.
Kolontár község — amely választókerületemben van — határának csaknem a fele, s ebben a részarány-tulajdonosok földje is korábbi földcsere folytán az állam tulajdonába és a Devecseri Állami Gazdaság kezelésébe került. Amikor a földalapok elkülönítéséről döntöttünk, csak az igényeknek megfelelő aranykorona-értékű földet jelölték ki. Ebbe egyebek között bekerült egy korábbi legelőbirtokossági terület is, közel 1000 aranykorona-értékben — elbokrosodott, használhatatlan legelő.
Az 1993. évi II. törvény a részarány-tulajdonosok nevesítését írja elő, így a kolontári részarány-tulajdonosok a korábban tulajdonukban lévő jó minőségű termőföldek helyett használhatatlan legelőt kapnának. Sérelmezik — azt gondolom, joggal.
A megoldás — szakemberek javaslata szerint — az ismételt földcsere lenne az állami föld tulajdonosa, az ÁVÜ és a részarány-tulajdonosok között. Körülbelül 600 aranykoronáról van szó. Ez ügyben miniszter úr és az ÁVÜ illetékese is kapott e csere támogatását kérő levelet.
Említettem, hogy a gond helyi — de nem teljesen helyi, mert ezzel találkoztunk már máshol is. Szeretném kérni miniszter urat: ha lehet, ne az legyen a válasz, hogy cseréljen a téesz és a gazdaság, tudniillik akkor eben gubát cserélnek azok, akik engem kértek.
Végül szeretném még megemlíteni — tájékoztatásként idetartozik —, hogy ez egy pusztát is érint, ahol ugyan csak huszonvalamennyi gazdálkodó van, de ha ez így marad, akkor lakóhelyüktől nagyon távol kapnának földet.
Egyetlen kérdésem van, és valamennyi időt megspórolok szívesen miniszter úrnak — várom a megnyugtató megoldást. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť