HÁMORI CSABA (MSZP)

Full text search

HÁMORI CSABA (MSZP)
HÁMORI CSABA (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitában elmondtuk, hogy jó lenne egy olyan törvényt alkotni e téma kapcsán, amely egyaránt védi az ország jogos érdekeit, ugyanakkor pedig igyekszik biztosítani a külföldiek emberi jogait is. E két szempont egyforma súllyal történő figyelembevétele természetesen kompromisszumokat igényel. A mi megítélésünk szerint, ahogy ezt akkor is elmondtuk, ez a törvényjavaslat általában ezt jól teremti meg. Tehát a szocialista képviselőcsoport ezt a törvényjavaslatot el fogja fogadni.
Ugyanakkor jeleztük azt is, hogy néhány pontban jó lenne ezt a törvényjavaslatot korrigálni, mégpedig ha irányokról van szó, akkor a hozzánk beutazó vagy beutazott külföldi emberi jogait védendő, érvényesítendő irányban. Ilyen jelleggel szeretnék tehát most a részletes vitában hozzászólni, ahhoz hozzájárulni. Ezt megelőzően azonban megjegyzem, hogy módosító indítványaink közül azokat, amelyek másoknál a mienknél jobban megfogalmazódtak, vagy pedig egyszerűen menet közben rájöttünk, hogy nem jó a javaslat, ezeket visszavonjuk. Így szeretnénk visszavonni — és ezt most jelentem be — a 10210-es számú módosítóindítvány-csomagunkból a 3., a 6., a 9. és a 17. számút. Ugyanakkor, ahogy az előbb utaltam rá, néhány módosító indítványunkat szeretnénk újabb érvekkel vagy pedig részben megismételt érvekkel a tisztelt Országgyűlés figyelmébe ajánlani. Ezeket tehát fenntartjuk.
Először is e sorból szeretném megemlíteni a 16. § (3) bekezdéséhez beadott módosító indítványunkat. E paragrafus szerint az ideiglenes tartózkodási engedély iránti kérelem elutasító határozata ellen nincs helye fellebbezésnek, annak felülvizsgálata bíróságtól kérhető. A gondot mi ott látjuk, hogy ennek a határozat végrehajtására nincs semmilyen halasztó hatálya, és semmilyen esetben sincs halasztó hatálya. Mi a módosító indítványunkban halasztó hatályt biztosítanánk két esetben a külföldi számára.
(18.00)
Nevezetesen, ha a tartózkodáshoz és a kiutazáshoz szükséges feltételeket a külföldi nem tudta első körben igazolni, illetve továbbtartózkodásának célját első körben nem tudta igazolni. Természetesen azzal egyetértünk, hogy ne legyen halasztó hatálya e törvényjavaslatnak akkor, ha közegészségügyi vagy biztonsági szempontok indokolják a külföldi minél előbbi távozását.
Másik témára áttérve megemlítem azt, hogy a 10210-es számon jegyzett módosítóindítvány-csomagunk 5. számú módosító javaslatával azt szerettük volna elérni, hogy a bevándorlási engedély feltétele enyhüljön, vagyis az előírt három éven belül összesen három hónapos megszakításra adjon lehetőséget a törvény, és az ilyen időtartamú tartózkodási időmegszakítás az engedély megadásánál ne legyen kizáró ok. Hasonló célú módosító indítványt nyújtott be Szelényi Zsuzsa és Mészáros István László is, ezeket mi támogatjuk. Támogatjuk azokat a módosító indítványokat is, amelyek a családi egység elvét érvényesítenék, ezt az elvet szolgálnák. Például azt, hogy a bevándorlásnál a testvér is kerüljön a kedvezményezett körbe.
Végül szeretném megemlíteni, hogy fenntartjuk a 7. ponton beadott módosító indítványunkat. Itt elhagyni javasoljuk azt a pontot, amely szerint meg lehet tagadni a bevándorlási engedély kiadását attól, akinek beilleszkedése a magyar társadalomba — az előző pontokban felsorolt egyéb okokon túl — nyilvánvalóan nem várható. Megítélésünk szerint ez a megfogalmazása ennek a törvényjavaslatnak egy gumiparagrafus, és úgy gondoljuk, hogy hibás lenne ez a törvény, hogyha ezzel együtt kerülne elfogadásra. Az általános vita során már szóltam arról, hogy ezzel mi így nem értünk egyet. Jó lenne ezt a gumiparagrafust vagy ennek a paragrafusnak ezt a gumi pontját elhagyni a törvényből. A bizottsági ülésen arra a kérdésre, hogy mit tud elképzelni a Kormány képviselője nyilvánvaló okként, azt a komolyan nem vehető választ kaptuk — no nem is ilyen szándékkal fogalmazódott meg —, hogy például az illető kannibál. De komolyra fordítva a szót: mi úgy gondoljuk, ha ez a pont így marad, akkor hatósági önkényeskedésre adhat alkalmat, és ezt jó lenne ennél a törvénynél is elkerülni, ha úgy tetszik, akkor kizárni. Egyébként is az a véleményünk, hogy általános normák szerint nem várható el a bevándorlótól az adott társadalomba való teljes beilleszkedés, teljes integrálódás. Többek között egyébként ez különbözteti meg az illetőt az állampolgári státusútól is.
Tisztelt Országgyűlés! Ennyiben kívántam a részletes vitában hozzájárulni a minél jobb törvény elfogadásához. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť