MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék rámutatni arra, hogy miért adtam be én ezt a módosító indítványt. Éspedig azért, mert a pártállam idején a községek, városok mellett hatalmas területeket nyilvánítottak beltelekké azzal, hogy tudják fogadni azokat, akik a tanyájukat elbontják és beköltöznek a városba. Ez volt annak a szerencsétlen urbanizációnak a célja, amit a 40 év alatt végig kellett szenvedni. Ma ez már egyáltalán nem aktuális.
Voltak községek, ahol nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy beköltözzenek a városba, illetve a községbe, hanem továbbra is tanyán maradtak, és átvészelték - hogy úgy mondjam - a tanyai üldöztetést is. Így olyan községeknél, ahol nem használták ki ezt a területet, ezt a beltelket, teljesen felesleges ezt továbbra is beltelekké nyilvánítva tartani. Ezt, ha nem is nyilvánítják kültelekké, de azokat a tanyákat, amelyek a beltelekbe esés folytán is megőrizték a tanyajelleget, mellettük semmiféle kiosztás, semmilyen parcellázás nem történt, nem tartottak rá igényt, azt továbbra is tekintsék tanyának, mert a tanya tulajdonosának a kárpótlási törvény, illetve a földkiadó törvény rendelkezései szerint joga van arra, hogy a tanya melletti területeket kaphassa meg. Ezt a jogát akkor is tartsuk tiszteletben, ha nem mindegyik tanya mellett sikerül majd kiadni a hozzá járó területet. Tudniillik vannak úgynevezett bokortanyaszerű települések is, ahol, amennyiben a másik tanyatulajdonos is igényli a tanya melletti földet, nem lehet minden földet kiadni a tanya mellett. De van olyan település és van olyan tanya, ahol nyugodtan ki lehet adni a tanya mellett a területet. Adjuk oda nekik, illetve adja meg a törvény azt a lehetőséget, hogy a helyi földkiadó bizottság ezzel a jogával élhessen és ne vághassa oda a közigazgatás tisztelt embere, hogy azt nem lehet, mert az beltelek. Ezért adtam be ezt a módosító indítványt.
Először is köszönetet mondok a mezőgazdasági bizottságnak. Hiába, a mezőgazdasági bizottság tudja azt - hogy úgy mondjam -, a mezőgazdasági bizottság nem azt mondja, hogy fiat justitia, pereat mundus, hanem azt mondja, hogy a lehetőséggel éljenek a tanyák, éljenek a parasztok, akik dolgozni akarnak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť