RAJKAI ZSOLT (FKgP)

Full text search

RAJKAI ZSOLT (FKgP)
RAJKAI ZSOLT (FKgP) Csupán azt szeretném elmondani Zsupos képviselőtársamnak, hogy én a meliorációt nem tekintettem sohasem beruházásnak; nem beruházás, hanem a termelési szintek megőrzése, azaz ahogy ő is mondta: a termelés biztonságának megteremtése volt a célja, mert való igaz, ezek a területek meliorációs beavatkozás nélkül aranykorona-értékben nem jövedelmezőbbek, nem művelhetőek. Tehát ez az egyik ellenérvem, amivel szeretném őt meggyőzni arról, hogy igenis ez nem beruházás.
A másik pedig: tudnia kell, hogy egy meliorációs üzem üzemeltetési költségének a felszámítása nem történhet meg csak önköltségi alapon, és ennek a fenntartása igen tetemes költséget jelent akármelyik művelőnek, legyen az egyéni gazdálkodó vagy állami gazdaság. Szivattyútelepek üzemeltetése, a drénezett területek üzemeltetése, a meliorációs földutaknak és levezetőcsatornáinak fenntartása, műtárgyak karbantartása évente - az összköltséget tekintve - legalább 20-30%-ra tehető. Tehát nem jelent egy használónak különbséget vagy nagy eredményt az, ha egy meliorált területen jut hozzá a földterületéhez, mert igenis neki ezeket a létesítményeket üzemeltetni, fenntartani és karbantartani kell.
Egészen biztos, hogy nagyobb kényelmet jelent egy ilyen meliorált területen a mezőgazdasági művelés, a mezőgazdasági kultúra megteremtése, de ez nem jelent oly nagy előnyt, hogy ezt ily módon vagy másképpen fel kellene számítani.
A fizetési könnyebbség nyilvánvalóan indokolható. Én csak a törvény alapszellemében találtam azt kifogásként, hogy a valamikori 20 aranykoronás földek valódi kataszteri tiszta jövedelme, esetenként a föld savanyodása, a kolmatálódás, tehát a betömörülődés, és más egyéb, rossz művelési kör, túlzott savasodás, nitrogén-műtrágyázás következtében lecsökkent 10 alá. Ha a talaj borítását figyelembe vesszük és
(11.30)
egy meliorációval felemeljük vissza, arra a 20-ra, ami a nyilvántartásban szerepel, ennek a költségét ugyan fel lehet számítani, de korrektebb az az eljárás, amit Pelcsinszki képviselő úr is mondott, hogy úgy lehessen kifizetni, hogy ne terhelje meg túlságosan az igényjogosult költségvetését.
Én hajlandó vagyok erről a Parlamenten kívül is vitatkozni, megvitatni Zsupos képviselőtársammal ezt a kérdést, de azt hiszem, a szakmai vitát ne a Parlament előtt folytassuk. Köszönöm szépen. (Taps középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť