SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Full text search

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy-két gondolattal szeretnék csak reagálni azokra, amiket itt a vitában hallottam.
Egyetértek Pelcsinszki Boleszláv képviselőtársam javaslatával, de talán messzebb mennék: a Rajkai Zsolt államtitkár úr által mondottakkal szintén.
Két aspektusra szeretném a figyelmet felhívni. Azok a földterületek, amelyek a szövetkezeti gazdálkodás időtartama alatt meliorációra kerültek, jó minőségű földek voltak akkor, amikor a kényszer által összehozott szövetkezeteket megalakították, és a földtulajdonosok földjeiket oda bevitték. Nem emlékszem rá, hogy korábban, az egyéni gazdálkodás idején kellett volna nagyobb mérvű meliorációs beruházásokat végezni. Ezeket tehát azért végezték, mert a szövetkezeti gazdálkodás oly mértékben tönkretette a termőföldet, hogy az melioráció nélkül terméketlenné vált volna.
A másik probléma, ami ebből, tehát a szövetkezeti gazdálkodásból fakad: kialakították az óriási, gigantikus nagyüzemeket hatalmas, tagosított táblákkal, és ez maga után vonta bizonyos, túlságosan nagy súlyú, nagy teljesítményű gépek alkalmazását. Tudományosan bebizonyított tény, hogy ezek a gépek a talajt összenyomták-préselték, és a talajszerkezetben oly mérvű romlást hoztak létre - vízzáró rétegek keletkeztek, és tulajdonképpen ez okozta a belvizek nagy részét -, amelyek miatt az esetek nagyobb százalékában a meliorációs munkálatok megtörténtek.
Egyértelműen bebizonyítható tehát az, hogy a szövetkezeti, illetve a nagyüzemi gazdálkodás, a szocialista nagyüzem által alkalmazott módszerek, berendezések okozták ezeket a talajromlásokat, amelyek időközben szükségessé tették a meliorációs munkálatokat.
És még egy nagyon szembetűnő dolog: nagyon sok nagyüzem a meliorációs munkálatokat olyan területeken is elvégezte, ahol arra nem lett volna szükség, csak azért, mert ott 70%-os állami támogatás volt, és esetleg a saját erőt is valamilyen forrásból be tudták szerezni.
Én is mindenképpen indokoltnak tartom ezeknek a költségeknek az elengedését, és nem tartom célszerűnek az új földtulajdonosokra való ráterhelését. Köszönöm szépen. (Taps középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť