SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Full text search

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Zsupos képviselőtársam hozzászólására reagálnék. Távol állt tőlem, hogy hozzászólásomban azt mondtam volna: azért volt szükség meliorációra, mert nagy táblákat alakítottunk ki. Csak azt mondtam, hogy a nagy táblák által szükségelt hatalmas gépek által okozott károk miatt. Azt pedig mindenképpen kétségbe vonnám, hogy egy lovasszekér relatíve nagyobb terhet ró egy földterületre, mint egy Rába-Steiger vagy akár egy John Deer traktor. (Zsupos Lajos: De, bizony!)
Mindenképpen próbálnám világosan… Azt hiszem, hogy ha összehasonlítjuk tíz évre visszamenőleg, lehet, hogy a meliorált területek nagyobb termést hoznak, de hogy a szövetkezetek megalakulása előtti viszonyokhoz képest nem hoznak vagy nem számottevően, hogy nem áll arányban a beruházás nagyságával az a többlet, amit abból a földből ki lehet hozni, ez biztos tény.
A másik dolog: kinek a hibája az, hogy a normális talajművelést és földgazdálkodást nem tudták a nagyüzemek megtartani, és műtrágyával savanyították el a talajokat. Tudvalévő, hogy országunk bizonyos része - az én választókerületem is - eleve, eredendően savanyú homoktalaj, amelyet szerves trágyával való kezelés esetén lehetett volna javítani, nem pedig műtrágyával tovább rontani. Ez egyértelműen nem az új földtulajdonosok hibája, hanem a nagyüzemi gazdálkodásé. Köszönöm szépen. (Taps középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť