ZSUPOS LAJOS (MDF)

Full text search

ZSUPOS LAJOS (MDF)
ZSUPOS LAJOS (MDF) Elnézést a kissé belterjesedő vitáért … (Közbeszólás a bal oldalról: Bizony!) …, de szólnom kell, mert alapvetően félremegy a dolog.
A szocialista nagygazdaság sok mindenben hibáztatható, de ezért nem hibáztatható. Hogy nagy táblákat csináltunk, attól nem lett rosszabb az a föld. Attól lett rosszabb a föld, hogy több műtrágyát használtunk, hogy egyoldalúan hasznosítottuk, hogy egyoldalú vízrendezéseket csináltunk - na de, ezt ugyanúgy meg lehetett volna hat holdon is csinálni, sőt, három holdon. Tehát nem a traktor fajlagos terhelése volt az, ami kialakította itt a gondokat… (Kávássy Sándor: De bizony!) …, mert amikor ökörszekérrel, illetve ökörfogattal szántottunk, nagyobb fajlagos terhelést kapott az egy négyzetcentiméterre eső területen a talaj, mint a nagy traktoroknál. Hát tessék már elhinni, hogy ennek a kettőnek így nincs összefüggése!
A másik része: néhány évtizedes ismereteim vannak róla, hogy azért fogadjuk el, hogy a meliorációk között különbséget kell tenni. Ahol a komplex melioráció történt, ott minden esetben kimutatható volt az, hogy minimum 30%, de inkább 50% jövedelemnagyság mutatkozott a korábbiakhoz, az ez előtt tíz évvel vagy akármikor elértekhez viszonyítva. A komplex melioráció esetén tehát nem arról van szó, hogy visszahoztuk a talajt a tíz, tizenöt évvel ezelőtti termőállapotba, hanem arról van szó, hogy részben magasabb terméseredményt biztosíthattunk, másrészt ezt a magasabb terméseredményt lényegesen - és ez egy nem elhanyagolható szempont - biztonságosabb körülmények között lehetett megcsinálni. Tehát a termelés kockázatát csökkentettük le ezen keresztül.
Mindenképpen indokolt tehát az, hogy itt jelentős különbséget kell tenni, hangsúlyozom, a komplex meliorációban részt vett területek és az így nem kezelt területek között. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť