KATONA TAMÁS (MDF)

Full text search

KATONA TAMÁS (MDF)
KATONA TAMÁS (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Bevallom, hogy az én felszólalásom kiindulópontja szintén Iván Géza képviselőtársunk felszólalása volt. Ami a dolog érdemi részét illeti, teljesen tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen nehéz kérdésben mindazt a segítséget, amit a nemzetközi jog adhat, föl kell használnunk, mégsem tudom úgy ítélni ezt a kérdést - Bős-Nagymaros kérdését -, hogy ez mindenekelőtt jogi kérdés. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi jog, a hágai bíróság rendkívül hosszú idő múlva hoz majd valamilyen határozatot. Úgy érzem, hogy Bős-Nagymaros kérdése politikai és környezetvédelmi kérdés, elsősorban ilyen szempontból kezelendő - a nemzetközi jog csak segítséget adhat ennek a kérdésnek a kezeléséhez.
Úgy érzem - ahogy több képviselőtársam erre már rámutatott -, hogy Iván Géza képviselőtársunkat jóindulatú érzelmei elragadták, és nem volt minden esetben szerencsés, amit elmondott. Nem hiszem, hogy Magyarországnak az a feladata, hogy a nemzetközi fórumokon Szlovákiát kioktassa és sarokba állítsa - politikailag sem tartanám ezt helyesnek, vagy illőnek, és végképp nem érezném, hogy ezzel mi segíteni tudnánk felvidéki honfitársainknak. Úgy gondolom, hogy az ő helyzetüket tennénk nehezebbé, hogyha megpróbálnánk Szlovákia Európába való beilleszkedését elhalasztani vagy éppen meggátolni.
Magyarországnak semmilyen módon nem érdeke az, hogy a környezetében elszigetelt és elkeseredett kisállamok éljenek. Az a célunk, hogy ezek az országok, ugyanúgy, ahogy Magyarország, minél szervesebben, minél természetesebben, minél könnyebben helyet találjanak maguknak Európában.
Úgy érzem, hogy a lehető legveszedelmesebb szomszédság egy elszigetelt és elkeseredett ország. Éppen az ellenkező a célunk - és úgy gondolom, ennek a bizottságnak is éppen az ellenkezője a célja. Ez ki tud nyitni egy olyan kaput, amely talán egy picit tágabb, mint a nagyon is megkötött kezű kormányzatok kapuja: a parlamenti együttműködés és a szakmai együttműködés kapuja: a parlamenti együttműködés és a szakmai együttműködés kapuját. Ezért van szükség erre a bizottságra.
Úgy érzem, hogy itt, ilyen módon többet tudunk elérni, mint hogyha nemzetközi jogi módon próbálnánk valamiféle leckét adni Szlovákiának demokráciából. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť