DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sajnos, a kérdés nem olyan egyszerű, ahogy azt Eörsi Mátyás képviselő úr előbbi szavaiban jelezte.
Végső soron felhívom a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy 1990 nyarán és kora őszén a patkó mind a két oldala azt mondotta, hogy örököltünk egy toldozott, foldozott sztálinista alkotmányt, és szent elhatározásból megfogadta a Ház mindkét oldala, hogy megajándékozza a nemzetet és a társadalmat választási megbízatása alapján egy új alkotmánnyal.
Hölgyeim és Uraim! Ez elmaradt. Elmaradt, és ebből következik, ami történt, ebből következik az, hogy a toldozott, foldozott sztálinista alkotmányt védő Alkotmánybíróság lerúgta a törvény rangjáról a Parlament által a törvény rangjára emelt Zétényi-Takács-féle törvényjavaslatot. Ezzel a szégyennel néz most szembe a tisztelt Ház.
Ebből a kérdésből egyetlen lehetőség van kimászni, ha szembenézünk evvel az alkotmányjogi és erkölcsi, és urambocsá! most már politikai válsággal is. Mert, mint ahogy Zétényi képviselő mondotta, az egyik oldal kimondottan politikai szempontból akar erkölcsi és jogi tételeket felrúgni. Ebből következik, hogy egy ügyrendi javaslattal élek a tisztelt elnök úrhoz, amelynek alapján előző felszólalásomra hivatkozom, hogy az Alkotmánybíróság számára - pardon, a toldozott, foldozott sztálinista alkotmányt védő Alkotmánybíróság számára - szinte feladott, lecsapásra váró labda a két beterjesztett törvényjavaslat. És ha valamin lehet a sztálinista alkotmány védelmében csemegézni, akkor mind a Kormány által benyújtott törvényjavaslat ilyen, mind az általam igencsak nagyra becsült és tisztelt jó szándékú próbálkozás, amit a KDNP nevére hivatkozva Gáspár képviselő úr terjesztett be.
A magam részéről elnök urat kérem, hogy az ügyrendi javaslatomat megfontolva tegye föl a Háznak, ha majd szavazóképes lesz, szavazásra, hogy vegyük le a napirendről ezt az eleve - hogy úgy mondjam - használhatatlan két törvényjavaslatot, és inkább az új alkotmány kidolgozásán és új választótörvény kidolgozásán dolgozzon a tisztelt Ház, mert ez a tisztesség még ebbe a ciklusba belefér.
Ezt a tisztelt Ház, amennyiben még valamit ad becsületére és önmegbecsülésére, az 1990-es választások erkölcsi alapján ez kötelessége nemzettel és társadalommal szemben.
Elnök Úr! Köszönöm a szót, és ha a Ház alkalmas lesz, kérem az ügyrendi javaslatom megismétlésére módot adni. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť