SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár:
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Bizonyos vagyok benne, hogy képviselő úr a kérdés feltevése előtt tanulmányozta a honvédelmi törvény idevonatkozó előírásait, ezért ő tökéletesen tisztában van az adható válasszal, azonban a kérdés nyilvánosságára tekintettel szükségesnek tartom az idevonatkozó passzus felolvasását. Azt mondja a törvény, hogy tanulmányi szolgálathalasztást kell engedélyezni annak a hadkötelesnek, aki középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányai befejezéséig, de legfeljebb annak az évnek a június 30-dik napjáig, amelyben a 30. évét betölti.
Ebből következik, hogy nem alkalmazható az esti vagy levelező tagozaton tanulókra, ugyanakkor az ilyen tanulmányokat folytató hadkötelesek részére a megyei hadkiegészítő parancsnokság a rendelkezés előírásai alapján fontos személyi érdekből a hadköteles kérelmére szolgálathalasztást engedélyezhet. Az elmúlt évben a sorkötelesek összesen 43374 szolgálathalasztásra irányuló kérelmet nyújtottak be, amelyből 15044 kérelem irányult köz- vagy egyéni érdekből történő szolgálathalasztásra.
(14.40)
Az utóbbiak között szerepelnek az esti vagy levelező úton folytatott tanulmányok miatt kért halasztások is. A kérelmek elbírálása tehát mérlegelés alapján történik, amely mérlegelésnél számos szempontot, egymással konkuráló érdeket kell figyelembe venni.
Képviselő úr kérdéseire rátérve feltétlenül el kell mondanom, hogy a fővárosban a sorkötelesek egy részének valóban nem engedélyezték a személyi érdekű szolgálathalasztást a középiskola esti tagozatán folytatott tanulmányaik miatt. Azok a sorkötelesek azonban, akik a határozat ellen fellebbezést jelentettek be, valamennyien megkapták a szolgálathalasztást, az elhangzott kérdéstől függetlenül, mindennemű intervenció nélkül.
Második kérdésére válaszolva nem látok lehetőséget arra, hogy az esti és levelező úton folytatott tanulmányokat a nappali tagozaton folytatottakkal azonos elbírálás alá vonjuk. Ennek számos indoka lehet, de a kérdés keretei nem teszik számomra lehetővé, hogy az indokokat mind felsoroljam.
A honvédelmi törvényjavaslatban azonban a személyi érdekű szolgálathalasztás körében felvettünk egy új szabályt, amely szerint fontos személyi érdeknek kell tekinteni, ha a hadköteles átképzésen vagy továbbképzésen vesz részt. Az esti vagy levelező tagozaton folytatott tanulmányokat pedig ilyen képzésnek is lehet tekinteni. Tehát az új törvényben külön nevesítettük a szolgálathalasztás lehetőségét mindazok számára, akik az életpályájukra való felkészülés szempontjából fontos oktatásban vesznek részt, azonban alanyi joggá az új törvényben sem tehetjük a szolgálathalasztást ilyen esetekre. Az új honvédelmi törvény nem néhány esztendőre, hanem szándékunk szerint évtizedekre szól, ezért azt is figyelembe kell venni a kérdés megítélésénél, bár most a demográfiai hullám csúcsa táján vagyunk, hogy néhány év múlva hullámvölgy fogja sújtani a sorköteles évfolyamokat, ami nemcsak az újoncozás, de az egész nemzet szempontjából több, mint nyugtalanító. Erre a sajnálatos, de bizonyosan bekövetkező helyzetre már most fel kell készülnünk, és ehhez kell igazítanunk a jogi szabályozást is.
Amit a képviselő úr a munkanélküliségről mondott, valóban elgondolkodtató, az éremnek azonban másik oldala is van. A sorköteles a katonai szolgálat letöltése után katonaviseltté válik, és megítélésem szerint ez javítja a fiatalok pozícióját a munkaerőpiacon, hiszen előnyös lehet a munkaadónál, ha hosszú távon számolhat a munkavállalóval. Állítom ugyanakkor azt is, hogy fiataljaink a honvédségnél olyan másutt meg nem szerezhető tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyek a férfivé válás folyamatában szinte pótolhatatlanok. Fiaink rendet, fegyelmet, áldozatvállalást és bajtársiasságot tanulnak a seregben. Biztos vagyok abban, hogy ez egy életen át kamatozik nekik, munkaadójuknak és az egész nemzetnek.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť