JÁVOR KÁROLY (MDF)

Full text search

JÁVOR KÁROLY (MDF)
JÁVOR KÁROLY (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Részben személyes megtámadtatás címén, részben pedig az elhangzottakra szeretnék röviden reagálni.
Én igyekszem türelmesnek lenni, de két személyes megtámadtatás már nekem is sok.
Legutóbb a napirend előtti felszólalásom után Rajkai államtitkár úr, noha azzal kezdte a felszólalását, hogy ő saját magát nem tartja felkészültnek, szakmailag engem is felkészületlennek minősített. Az ülést vezető elnök napirend előtti kérdésekben nem kívánván vitát nyitni, nem adott szót akkor nekem, hogy választ tudjak adni. Egyébként erre külön nem is reagáltam volna, hiszen az államtitkár úr a Norvégiában jól bevált tapasztalatokat ajánlotta Magyarország számára. Ez valóban felkészületlenséget jelent, úgyhogy nem is kívánok én különösebben vitába szállni vele.
A másik személyes megtámadtatás Székelyhidi képviselőtársam részéről ért, itt most, ennek a vitának a kapcsán. Én nagyon örülök, hogy ennyi figyelmet szentel az általam elmondottaknak, csak az a kár, hogy a lényeget nem figyeli meg. Azt is nagyon sajnálom, hogy ő is felül egy, a régió sajtójában folytatott sajtókampánynak, aminek részben az Országgyűlés, annak bizottságai, illetőleg képviselő tagjai tekintélyének a lejáratása a célja. Vegyük már észre, hogy kik mutogatnak a kiszáradt mellékágakra, az elpusztult halakra. Ez a hatás egyébként nem a C-változat hatása, szeretném világosan leszögezni, hanem kérem szépen ez a vízlépcső - ezt már mondtam egyszer ebben a teremben, ez a vízlépcső - bizony így működik. És nekem az a szakember, és azok az emberek, akik ennek a vízlépcsőnek az építésében, tervezésében, beruházásában részt vettek, nagyon jól éltek belőle, és jól élnek most is, ne mutogassanak a hatásokra. (Közbeszólások: Nem így van! - Dehogynem!) Pontosan ugyanazok az emberek, kedves képviselőtársam. Jakus György, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója akkor főmérnökként részt vett a vízlépcső előkészítésében és építésében, sőt 1990-ben is a vízlépcsőt építette mint a partizánok. Már régen véget ért a háború, ő még robbantgat. (Derültség.)
Nos tehát, vegyük észre, hogy kik mutogatnak, és kik próbálják lejáratni azoknak a tekintélyét, akik valóban a megoldásra törekednek.
Ami miatt reagálni kívánok Székelyhidi képviselőtársam szavaira, az pedig az, hogy olyat ad a számba, amit én soha nem mondtam, ezért azt visszautasítom. Ilyen én soha nem mondtam, hogy parányi feltétel vagy parányi dolog a Szigetközben élő emberek életfeltétele, tisztelt képviselőtársam.
(19.10)
Azt viszont mondtam - s ezért kellett volna jobban odafigyelni -, hogy az egész kérdéskör szempontjából, egész Európa legnagyobb és legtisztább ivóvízkészlete szempontjából, ezt nyugati szakértők elismerik, az ökológiai katasztrófa szempontjából valóban parányi részletkérdés egy rossz helyen megépítendő fenékküszöb kérdése, és nem az életfeltételek és a dunakiliti mű üzembehelyezése. Ez az én értékelésemben egy fatális taktikai hiba.
Nem arról van szó tehát, hogy én azt mondom, hogy nem kell gyógyszer - és erre is szeretném felhívni a figyelmet, mert ez a sajtókampány úgy állítja be, hogy akik ezt a rossz megoldást kritizálják, azok nem törődnek a szigetközi emberekkel, és nem akarják megoldani a szigetközi problémát.
Nem erről van szó. Arról van szó, hogy léteznek gyógyszerek. Az egyiknek nincs mellékhatása, a másiknak meg olyan mellékhatása van, hogy belepusztul a páciens. A hajhagymagyulladást meggyógyítom vele, és aztán meghal. Én egy olyan gyógyszert javaslok, amelyik a hajhagymagyulladást is meggyógyítja, és a páciens is életben marad. És ezt természetesen nemcsak én teszem, hanem képviselőtársaim, az Országgyűlés bizottságai, és ezt támogatja az Európai Közösség, az Európa Parlament és így tovább.
Tehát jó lenne, ha egyszer s mindenkorra vége lenne ennek az áldatlan vitának, aminek egyik nagyon káros mellékhatása, hogy félrevezeti az embereket - ott a térségben is. Ennyit a személyes megtámadtatásról.
Horváth Tivadar képviselőtársam felszólalásával kapcsolatban is szeretnék néhány gondolatot elmondani.
Ő ismételten úgy vezette fel ezt a kérdést - túl azon, hogy nem a témáról tárgyalt, hanem már tartalmi kérdésekbe is belement, ami reményeink szerint a következő menet tárgya lesz, amennyiben az Országgyűlés ezt a határozatot elfogadja -, úgy állította be, hogy valamit tenni kell a szigetközi emberek érdekében. Ki mondja, hogy nem, képviselőtársaim? Teljesen felesleges e vita kapcsán úgy beállítani, mintha ez lenne itt a kérdés. Nem ez a kérdés.
Van megoldás. Ezt a megoldást csinálni kellene, de ezt és nem egy rossz megoldást.
A másik dolog az üzembehelyezés kérdése. Amennyiben én elfogadom az ő érvelését, nevezetesen, hogy az üzembehelyezés csak az eredeti műszaki paraméterek szerinti működtetést jelenti, akkor Bős nem működik, és a Duna az eredeti medrében folyik. Ugyanis a jelenlegi üzem nem az eredeti műszaki paraméterek szerint folyik. Azonkívül ez teljesen önáltatás, hogy leírom valahol, hogy a dunakiliti duzzasztómű egyik szegmenstábláját fogom majd így "paslogtatni", és ez nem üzembehelyezés. Ez tulajdonképpen az a szindróma, amikor a papírra ráteszem a telefont, hogy ne fújja el a szél, ezzel a telefont nem használom, csak a papírokat fogtam le.
Nem igaz, ez is félrevezetés, hogy csak egy szegmenstábla működtetéséről van szó. Nyilvánvaló, hogy az egész mű hasznosításáról és felhasználásáról van szó, hiszen egyébként ennek a megoldásnak az erényeként a vízügyi szakemberek által feltüntetett vízszabályozás elképzelhetetlen - akár duzzasztásról, akár vízszintcsökkentésről van szó. Tehát az egész művet használom vagy úgy, hogy az összes táblát kinyitom, ha akkora vízmennyiség van, vagy pedig úgy, hogy az összeset bezárom, tehát visszafogom vele a vizet, duzzasztok vele, és egy táblával is elég a szabályozás.
Ennyit röviden az elhangzottakról.
Ja, bocsánatot kérek. Boros László képviselőtársam véleményéhez annyit szeretnék hozzáfűzni: teljes mértékben egyetértek vele, egyrészt azzal, hogy a tárgyról beszéljünk, másrészt azzal, hogy a "haladéktalanul" szó az valóban nehezen értékelhető vagy értelmezhető. Ezt nyilvánvalóan egy pontos határidő megfogalmazásával kell orvosolni. Köszönöm szépen a szót. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť