HORVÁTH LAJOS (MDF) a törvényjavaslat előterjesztője:

Full text search

HORVÁTH LAJOS (MDF) a törvényjavaslat előterjesztője:
HORVÁTH LAJOS (MDF) a törvényjavaslat előterjesztője: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Egy rövid törvényjavaslat és egy ilyen rövid előterjesztés, valamint a bizottságokban folyó konstruktív vita egy nagyon rövid zárszót kíván, igényel - ezért először is azt a lehetőséget szeretném megragadni itt, a plénumon, hogy megköszönjem a bizottsági munkát, azt, amivel képviselőtársaim segítettek és pontosították ezt a beadványt.
A szavazás eredményeképpen most megszülethet az a lehetőség, hogy a települési önkormányzatok olyan esetekben is megfontolás tárgyává tegyék a kommunális adó kivetését, ahol eddig törvény nem tette ezt lehetővé - még akkor sem, ha ezt mégis megtették egyes önkormányzatok. Ezt azért mondom, mert a javaslat 2. §-a eredetileg az ilyen helyzetű önkormányzatok segítségére siető szándékkal született.
Mindkét paragrafushoz terjesztettek be módosító indítványt.
Az 1. § szándékom szerinti lényegét módosítaná az, amit az alkotmányügyi bizottság előterjesztett, ezért nem szeretném, hogyha a Ház ezt támogatná, hiszen ezzel túllépnénk azon, ami eredeti szándékom volt, sőt túllépnénk azon a szándékon, ami nem jól fogalmazódott meg a törvényben, és ezért kellett módosítani - nemcsak az adott körben jelentene egy adókivetési lehetőséget, hanem kibővítené ezt a kört, túlságosan kiszolgáltatva az önkormányzatoknak az adózó polgárokat. Ezért én ezt nem támogatom.
A 2. § viszont egy dilemmát is megfogalmaz. Az előterjesztés 2. §-ának a lényege az lett volna ugyanis, hogy a jelenleg, a törvény félreértelmezése folytán a törvénytelenség helyzetébe vagy törvényellenes helyzetbe került önkormányzatok - amelyek kivetették ezt az adót, annak ellenére, hogy nem volt eddig kivethető - problémáját kezelhessük. A folyamatban lévő ügyekre is szerencsés lett volna hatályba léptetni, de belátom, hogy bölcsen döntöttek, amikor ennek a módosítását kérték; belátom, hogy ha egy ilyen jelentéktelen és politikai súly nélküli ügyben precedenssel szolgálunk arra, hogy hatályban lévő - majdnem azt kell mondanom, hogy visszamenőleges - törvénykezést csinálunk, akkor ez elindíthatna egy lavinát a precedens erejével, és politikai ügyekben is elkezdenénk visszamenőleges hatályokat érvénybe léptetni. Ez annyira szerencsétlen volna, hogy fejet hajtok ezen érvek előtt, és azt hiszem, el kell fogadnom a beterjesztett módosító indítványt. Elfogadom azt, hogy a 2. § úgy módosuljon, hogy nem a hatályban lévő ügyeknél kezdjük alkalmazni, hanem csak a hatálybalépést követő 15 nap múlva.
Kérem, hogy bölcs döntésükkel segítsék elő: az önkormányzatok végre túljussanak ezen az apró nehézségen. Szavazzák meg az előterjesztés 1. §-át az előterjesztés szerint, a 2. §-át pedig a módosítás szerint. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť