FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, nyugodtan elmondhatom, hogy most egy olyan törvény megalkotásán munkálkodunk, amely közvetlenül érinti a lakosság egészét. A munkavédelemről szóló törvény a dolgozók munkabiztonságát, egészségének, testi épségének, életének, sőt gyermekeik egészségének a védelmét is szolgálja. Nem többről, de nem is kevesebbről van tehát szó.
A törvénytervezet, majd a meghozandó törvény értékének is az az egyetlen fokmérője, képes-e megfelelni rendeltetésének, avagy megalkotásával csak a törvényi jogszabályok számát szaporítjuk.
Eddig a munkavédelem mint gyűjtőfogalom három önálló, de szoros egységet képező ágáról beszéltek a téma szakértői: a műszaki és szervezési munkavédelemről, az egészségügyi munkavédelemről és a szociális munkavédelemről. Ezt nem vitatva én most mégis azt javaslom e témával foglalkozó szakmai köröknek éppen úgy, mint most képviselőtársaimnak, hogy negyedik elemként keltsük életre a munkahelyi környezet védelmét, és az előbb felsorolt ágakkal egyenlő rangon és módon kezeljük azt.
E felfogás elfogadása és meghonosítása jelentős szemléleti változást és hozzá tartozó megoldásokat igényel.
Igényli ezt a most előttünk fekvő munkavédelmi törvénytől éppen úgy, mint a még megalkotandó környezetvédelmi törvénytől, sőt a közegészségügyi és társadalombiztosítási szabályozástól is.
Mindenki előtt világos, hogy az ipari és egyéb munkahelyeken meglévő közvetlen és a munkahelyek környezetében közvetett módon a munkásokat, ott élő embereket érő környezeti hatások igen jelentősek. Valamennyien tudjuk, hogy egy-egy részmegoldás nem jelenthet átfogó megoldást. Gondoljunk csak arra, ha egy-egy munkahelyről a szennyezést, a szennyező termékeket csöveken kivezetik a szabadba, és azzal az üzem környezetében élők mindennapi életét keserítik meg. A technológiai fejlődés, az új technikák behozatala az öröm mellett és a fejlődés mellett újabb és újabb veszélyt is jelent, mindenekelőtt az ott dolgozókra, de az adott üzem környezetében élőkre is. Egyáltalán nem mindegy az, hogy a technológiai fejlesztés során a beruházó, a megrendelő figyelemmel van-e arra, hogy az átvett technika, technológia mennyire környezetbarát, mennyire védi az azzal dolgozó emberek egészségét.
Tisztelt képviselőtársaim! A meglévő, illetve fellépő ártalmak elleni védelemmel, illetve azok mérséklésével foglalkozó szakemberek felfogásában és kezelési módjában régóta komplex módon jelenik meg ez a probléma. Mert tudják, hogy a munkahelyeken felszabaduló ártalmak csökkentése a munkavédelem helyi gondjai mellett az össztársadalmat érintő környezetvédelem érdekeit is szolgálja. Érvényes ez a meglévő termelési folyamatok jobbítására éppen úgy, mint az új ipari, mezőgazdasági létesítmények tervezése és felépítése, illetve a régi ipari objektumok rekonstrukciója esetében is.
Sajnos, ez a szakmai megítélés és szemléletmód nem tükröződik vissza a meglévő, illetve a mindmáig kialakult jogi és szabályozási rendszerünkben. A mai rendszerre alapvetően az a jellemző, hogy a munkavédelem hatókörét az üzemek kerítésén belülre, a környezetvédelem hatókörét pedig ezeken a kerítéseken kívülre helyezi. E megállapítás alól - sajnos - a most tárgyalt törvénytervezet sem kivétel.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a közegészségügy és bizonyos ipari létesítmények esetében az önkormányzatok is teljes jogú illetékességgel bírnak mind az üzemen belül, mind annak környezetében.
Ennek a helyzetnek a következtében aztán az egyik oldalról a joghézagok, míg a másik oldalról a túlszabályozás jelentkezik, sokszor lehetetlenné téve a gazdaságos, átfogó szemléletet tükröző megoldásokat, sőt az esetek többségében a beruházókat, tervezőket és üzemeltetőket inkább az előírások be nem tartására ösztönzi. Tegyük hozzá: sajnos, minden komolyabb következmény nélkül.
Meggyőződésem, hogy itt az ideje annak, hogy az Országgyűlés olyan törvényt hozzon, amely a munkavégzés tágabb és szűkebb környezete, a táj, a település, a terület, ahol az ember a munkáját végzi, egységes kezelésmódját, illetve annak tudatos kialakítását segíti elő.
A munkavédelmi törvénynek, a törvényhez kapcsolódó szabályozásoknak meg nem kerülhető feladata, hogy keretet biztosítson egy olyan rendszernek, amelynek hatására hazánkban is kialakulhatnak a kellemes, egészséges, ártalommentes, egyszóval, modern munkahelyek, ahol az ott dolgozók és a munkahelyük környezetében élők, lakók is ártalommentes, nyugodt körülmények között dolgozhatnak, élhetnek.
Szükséges tehát, hogy a jelen megoldás mellett előre is gondoljunk, s hogy a hamarosan elénk kerülő környezetvédelmi törvény, a kapcsolódó egészségügyi és társadalombiztosítási szabályozás nyisson és biztosítson lehetőséget egy olyan szintű egyeztetésre, majd a folyamatos megoldásra, amely az ipari és mezőgazdasági termelés által okozott, a dolgozó embert érő káros hatást a leghatékonyabb módon, minden szempontot együtt kezelve rendez.
(18.10)
Ne engedjük, hogy a környezetvédelem ügyéről csak egyre többet beszéljünk, a megoldásokkal, illetve azok segítésével, megköveteléssel ugyanakkor sorra adósak maradjunk.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvénytervezet ugyan utal a munkahelyi környezetvédelem kérdésére, de annak átfogó rendezését nem tartalmazza.
Az nem lehet megoldás, hogy a kérdésről itt is csak beszéljünk, de ne keressünk a megoldásra módot.
Milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre? Az most már aligha lenne reális követelmény, hogy a törvénytervezetet úgy módosítsuk, hogy a munkahelyi környezet védelmének egész kérdéskörét a munkavédelem fogalom- és intézményrendszerébe emeljük be, és a kezelésre, megoldásra is teljes körű törvényi szabályozást adjunk. Az viszont igen, hogy a törvény adjon erre konkrétabb, hangsúlyosabb utalást, és kötelezze az érintetteket, hogy a törvény végrehajtását szolgáló szabályozások során teremtsenek erre garanciákat.
Hívjuk fel ugyanakkor a törvény-előkészítők figyelmét arra, hogy a készülő környezetvédelmi törvény és egyéb jogszabályok megalkotásánál kezdjék meg a munkahelyi környezet védelmét, fejlesztését is szolgáló átfogó szabályozási rendszer kialakítását, és az ezt szolgáló biztosítékok, köztük az érdekeltség rendszerének kidolgozását is.
A munkavédelem nemzeti, országos programjában már ki kell, hogy alakuljon ennek az átfogó és teljes, komplex rendszere.
Mindezek érdekében ne legyünk restek felhasználni a legfejlettebb ipari országok tapasztalatait. Ők is megjárták a maguk tekervényes útját, talán még ők sem jutottak el az út végére. De ha mi figyelembe vesszük tapasztalataikat és megoldásaikat, talán néhány kacskaringót megspórolhatunk a magunk számára. S ne hagyjuk ki a sorból a hazai erők, a szakemberek, intézmények, szervezetek mozgósítását sem. A hozzáértő, sőt, jó értelemben vett megszállott szakemberek száma nem kevés e honban. Építsünk rájuk bátrabban, kérjük közreműködő segítségüket.
Tisztelt Ház! Minden törvény annyit ér, amenynyit megvalósítunk belőle. Én magam is mint munkahelyen dolgozó ember sokszor tapasztaltam, hogy a munkavédelmi előírások alapján megépített étkezők munkavédelmi előírásait a dolgozók többsége nem tartotta be.
Én azt hiszem, hogy sokat kell még fejlődnünk addig, amíg valamennyi állampolgár és valamennyi dolgozó érezni fogja azt, hogy a munkavédelem nemcsak a saját, hanem környezetének az érdekeit is szolgálja.
Tisztelt Ház! A Szocialista Párt frakciója nevében módosító javaslatainkat beadjuk, és a szakembereknek, illetve a minisztérium képviselőinek tisztelettel felajánljuk a Szocialista Párt szakértői gárdájának segítő közreműködését. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť