HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
HATVANI ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! E néhány felszólalásból és a beérkezett módosító javaslatokból is kitűnik, hogy tulajdonképpen mi a fő kifogásom ezzel a programmal és az előttünk fekvő országgyűlési határozattervezettel szemben.
Kitűnik az, hogy noha egy nagyon fontos, nagy jelentőségű munkában, alapvető emberi jogokat biztosító szolgáltatás, egy nagyon fontos nemzeti kincsünk megóvása és felosztása, felhasználása tárgyában készült programról van szó, a jelentőségét nem vitatja senki. Annak a munkának sem vitatjuk a jelentőségét, amit ezen a téren az illetékes minisztérium végzett - mégis azt kellett kérnem 10 087-es számú javaslatomban, hogy vonja vissza az előterjesztő a programot, az országgyűlési határozattervezetet, és bizonyos határidőre nyújtsa be újra. Azért kértem ezt, mert véleményem szerint ez a program befejezetlen. Befejezetlen és nincs szerves összhangban ezzel az előttünk fekvő országgyűlési határozattervezettel. Noha meghatározza a legfontosabb vízellátási, vízszolgáltatási feladatokat, nem nevezi meg - és ez az első kifogásom - azokat a legsúlyosabb helyzetben lévő ellátatlan településeket - az előterjesztés szerint számszerűen 157 ilyen települést -, amelyek támogatással való ellátása, illetve ilyen módon vízzel való ellátása soron kívüli feladat kell, hogy legyen az állami költségvetésnek és az önkormányzatoknak.
Befejezetlen a program azért is véleményem szerint, noha nagyon fontos megállapítást tesz - valamennyi képviselőtársam által is említett módon - a vízellátással, a vízvédelemmel és a szennyvizekkel összefüggésben, nem rendelkezik az országgyűlési határozattervezetben a szennyvízkezeléssel kapcsolatos további feladatokról. Nem tesz említést ez a program arról a nagyon fontos munkáról, amely rendkívüli módon befolyásolja a vízgazdálkodást, történetesen arról, hogy napjainkban folyik az önkormányzatok tulajdonának rendezése, a vízműtársulatok és a közüzemi vízvezetékek önkormányzati tulajdonba adása. És ami számomra talán az egyik legfontosabb, az az, hogy noha kimondja, hogy a 157 ellátatlan település ivóvízzel való ellátásához biztosítani kell a költségvetésből a támogatást, ezt konkrétan nem határozza meg; nem határozza meg, hogy a címzett és céltámogatási keretből 1994-ig, összhangban az önkormányzati törvénnyel, biztosítani kell, igenis, biztosítani kell a jogosult, a pályázat útján folyamodó önkormányzatok számára a szükséges támogatást.
Ezek tehát azok a fő kifogásaim, amelyek alapján én nem azt mondom, hogy ez az elvégzett munka felesleges vagy hiábavaló volt, sőt elismerésemet fejezem ki érte, de véleményem szerint e nagyon dicséretes, nagyon fontos, nagyon szép feladatot ezzel nem oldottuk meg teljesen, csupán azt a látszatot keltenénk, mintha nekünk volna egy ilyen programunk, amely alapján biztosítjuk a települések egészséges ivóvízzel való ellátását, és biztosítjuk vízbázisaink védelmét.
Azt kell mondjam, hogy a munkának ez a szakasza tulajdonképpen teljes egészében nélkülözhető lett volna oly módon, hogy a jövő héten tárgyalásra kerülő, folyamatban lévő címzett és céltámogatásokról szóló törvényben, illetve azzal együtt az 1993. évi céltámogatási rangsorok megállapításánál kellett volna egy-két mondatos kiegészítést tenni, és az teljes egészében megoldaná a feladatnak ezt a részét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť